vosje
vosje

Wie wordt Bit Talent van het Jaar?

Nieuws

Ruim honderd deelnemers zijn vandaag in Drachten aanwezig om een gooi naar de titel Bit Talent van het Jaar te doen. De ruiters en amazones krijgen les van niemand minder dan Adelinde Cornelissen en sporten onder begeleiding van het Adelinde Training Center. De redactie van Bit sprak twee amazones na afloop van de dressuurles.


Jody Bakker uit Doezum zadelde haar grote, aansprekende vosruin Horses 2 Fly Airforce (v. Jazz). “En hij is ook een echte Jazz”, lacht de amazone. “Hij was wel wat gespannen, maar dat was juist een mooie oefening. Daarvoor ben ik gekomen. Wat de uitslag ook wordt, ik heb mijn doel al behaald. Ik wilde een keer rijden in zo’n entourage en hem leren omgaan met die spanning. Ik moest van Adelinde veel schakelen, zodat hij sterker wordt. Ik vond de begeleiding fijn.”
Het had niet veel gescheeld of Jody kon niet meer rijden op haar geliefde ‘Arie’. “Hij heeft er twee jaar stilgestaan. Hij is drie keer geopereerd aan zijn strottenklepje. De eerste twee operaties waren niet geslaagd en het had niet veel gescheeld of het zou helemaal niet meer goed komen. Gelukkig sloeg de laatste operatie wel aan.” Inmiddels start de combinatie in het ZZ-licht. De vosruin kwam als vijfjarige bij Jody. “Ik heb twee paarden voor mezelf en mijn vriend handelt in paarden. Die paarden rijd ik ook, maar ik heb altijd gezegd: Arie wordt nooit verkocht, hij blijft voor altijd!”

De zestienjarige Joëlle van der Craats bekent heel eerlijk dat de paarden voor haar op nummer één komen. “Nog voor school. Dat is misschien niet helemaal goed, maar zo is het wel.” Haar merrie Hedwig is een opvallende verschijning. “Ze is een halve Fries, dat zie je ook wel aan haar hals. Wat de andere helft is weten we niet. Ik gok een Andalusiër. Ze kan namelijk ook wel heet worden.” Hedwig vond de ring spannend en werd daardoor wat sterk. “Ik heb toen de teugels iets langer gelaten en haar laten kijken. Toen was het goed en heb ik lekker gereden.” Adelinde merkte op dat de amazone de teugels iets aan de lange kant had en haar linkerhand te plat houdt. “Dat wist ik al wel, maar blijft lastig om af te leren.”
Hedwig is een echte merrie. “Je kunt haar niet dwingen, je moet alles lief vragen.” De bruine merrie kwam zeven jaar geleden, als vijfjarige, bij Joëlle. “Ze kon toen alleen een buitenritje maken. Ik heb haar alles zelf geleerd. We rijden nu M1 dressuur. Springen vindt ze niet leuk, het is echt een dressuurpony!”

Om 15.30 uur komen twaalf deelnemers opnieuw in de baan voor de halve finale. Zes van hen strijden zaterdag 9 januari in de finale tijdens het Dressuurgala van Indoor Drachten. Hier worden de deelnemers opnieuw beoordeeld door Adelinde en de ATC-coaches. De winnaar van de Bit Talentendag 2016 wint o.a. een Kent & Masters zadel, een Epplejeck-waardebon ter waarde van 250 euro en een les van Adelinde Cornelissen!
Openingsbeeld
Openingsbeeld
Openingsbeeld
Openingsbeeld nieuws
Openingsbeeld nieuws
IMG_0474 (Large)
opening2