detail achterhand staart schimmels
detail achterhand staart schimmels

Bit Buzz: Zo train je de achterhand van je paard

Nieuws

Even lekker lezen tijdens je lunch! Bit brengt dagelijks om 12:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet. Vandaag onder andere: Welzijns-scorelijst voor werkpaarden ontwikkeld, zo train jij de achterhand van je paard en wild paard terug gezet in de natuur.



Nieuws


In Egypte is een nieuwe welzijns-scorelijst getest. De lijst werd ontwikkeld voor werkpaarden, ezels en muildieren zodat eigenaren werkdieren met welzijnsproblemen kunnen herkennen. Ahmed Ali en zijn collega’s kwamen erachter dat er 112 miljoen werkpaarden, ezels en muildieren werken in ontwikkelingslanden. “De dieren zijn van cruciaal belang voor deze mensen om te overleven, maar het welzijn van de dieren is ernstig aangetast omdat de eigenaren weinig kennis hebben van hun dieren”, aldus Ali. Lees hier meer. 



Welzijn


Waarom is het op de voorhand rijden nu zo slecht? We merken het niet en zelfs met een onderzoek wordt niet  snel duidelijk wat nu de precieze schade is van teveel gewicht op de voorhand. Maar toch ontstaat er schade op microniveau in de gewrichten van je paard. Uit onderzoek met een elektronenmicroscoop bleek dat het belasten van de voorhand wel degelijk schade aanricht. Lees hier verder.



Rijtechnisch


Natuurlijk wil je als ruiter de achterhand van je paard er meer onder rijden. Het rijdt prettiger en het is beter voor je paard. Maar hoe kun je controleren of het lukt? Instructeur Marion Schreuder helpt je. Ze geeft enkele testjes waarmee je aan de slag kunt. Lees het hier!



Fun


Goed, er zijn momenten dat je zelf ook even niet zo goed snapt waarom je zo graag elk weekend om zes uur opstaat om mest te scheppen. Maar er zijn meer dingen die voor paardenmensen heel vanzelfsprekend zijn en waar de rest van de wereld niets van begrijpt. Lees het hier.




Beeld


Het wilde paard Adee is terug gezet in de vrije natuur. Tussen kerst en oud en nieuw werd zij herenigd met haar kudde. Ze had een prima leven maar haar instincten voerden de boventoon en dus besloot men haar terug te plaatsen. Lees hier meer en bekijk hieronder het mooie filmpje.