vacht
vacht

Test: Heeft jouw paard een gezonde vacht?

Nieuws

De vacht van je paard als spiegel van zijn gezondheid? Wie weet. Het vertelt je in ieder geval interessante dingen over zijn lichamelijke toestand. Menig dierenarts werpt dan ook een blik op de vacht van het paard op zoek naar aanwijzingen wanneer hij jouw paard onderzoekt. Hoe is het met de vacht van jouw paard gesteld? Test het nu.


[gravityform id="1086" title="false" description="false"]

6 punten


De vacht van jouw paard ligt er glad, glanzend en gezond bij. Heel goed! De vacht van je paard lijkt in ieder geval geen reden tot zorg. Bespeur je in de toekomst een plotselinge verandering in de structuur van de paardenvacht? Ga dan na of je andere merkwaardigheden bij je paard ontdekt of raadpleeg je dierenarts. Enkele voedingsmiddelen die bij kunnen dragen aan een mooi glanzend velletje zijn lijnzaad, plantaardige olie of een vitamine- en mineralensupplement.

0-5 punten


Hoe minder punten je hebt behaald hoe meer de vacht van jouw paard te wensen over laat. Hoe glad en glanzend de vacht van jouw paard erbij ligt hangt natuurlijk wel een beetje af van aspecten als het ras, leeftijd en jaargetijde. Maar merk je een verandering in de vacht of structuur op? Kijk dan eens of je meer eigenaardigheden bij je paard ontdekt en vraag desnoods een dierenarts om raad. Pukkeltjes of kleine zwellingen kunnen bijvoorbeeld wijzen op een allergie, terwijl kale plekken een uiting van een parasitaire infectie kunnen zijn. Een doffe, slechte vacht kan ook een teken zijn van gebrekkige voeding of een aandoening. De bekendste hiervan is misschien van de ziekte van Cushing. Twijfel je? Raadpleeg dan je dierenarts. Zelf aan de slag om de vacht van je paard net een steuntje in de rug te geven? Enkele voedingsmiddelen die bij kunnen dragen aan een mooi glanzend velletje zijn lijnzaad, plantaardige olie of een vitamine- en mineralensupplement.