151016014_ABFweb
151016014_ABFweb

Ode aan... Vlingh

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar het meest bijzondere paard (of pony) uit zijn paardenleven. Waarom is juist dit paard zo speciaal? Deze keer vertelt A-kader Young Rider Jeanine Nekeman over haar Vlingh.‘Vlingh heeft een heerlijk karakter’Mijn paard Vlingh is heel bijzonder voor mij. Zonder hem was ik niet waar ik nu ben en had ik nooit zoveel bereikt. Ik vind zijn karakter heerlijk. Op stal is hij heel lief en rustig. Voorafgaand aan een wedstrijd staat hij soms gewoon te slapen op de poetsplaats. Dan dacht ik wel eens: ojee, als hij zo maar wel kan knallen. Maar in de ring is hij er altijd! Als ik wil dat hij heet en snel is, dan is hij dat. Maar hij heeft nog nooit ergens naar gekeken en is enorm betrouwbaar.

Toen ik hem kreeg was ik net zestien. Hij was eerst van onze oude stalruiter, zij wou er Grand Prix mee rijden en wou hem nooit verkopen. We hebben altijd gezegd: ‘Als je hem toch ooit wil verkopen, denk aan ons!’. Een jaar later belde ze: ze wou Vlingh toch verkopen. Ik heb er maar één keer op gereden en voelde direct een klik. Maar toen kwam het: mijn moeder moest mijn vader nog overhalen. We hadden tenslotte al heel veel paarden. Ik probeerde het al een tijdje verder te schoppen met de jonge paarden, maar dat lukte niet zo. Dan ging ik weer trainen bij Nicole (Werner, red.), die dan zei: ‘Dit gaat niet werken, Jeanine’. Er kwam gewoon niet zo veel uit. Vlingh kwam precies op het juiste moment op mijn pad. Hij kende natuurlijk al veel meer en ik heb enorm veel van hem geleerd.

[row]

[eight]
‘Hij geeft mij rust en zelfvertrouwen’

Ons allereerste EK vind ik het meest bijzonder. Ik had Vlingh nog geen jaar. In september reden we onze eerste wedstrijd bij de junioren en in juli mochten we mee naar de Europese Kampioenschappen in Compiègne. Ik had nog nooit eerder een EK gereden en ging er zonder verwachtingen heen. Ik dacht: als ik een goede proef rijd ben ik tevreden. Ik kwam de ring uit en vond zelf dat het wel goed ging. Toen zag ik ineens mijn trainer staan springen: die had mijn punten al gezien. Ik won individueel brons bij de junioren! Met het team pakten we ook nog eens de zilveren plak. Het leek alsof Vlingh toen nóg meer zijn best deed dan anders.

Vlingh is altijd hetzelfde, een hele stabiele factor. Ook als ik tijdens het losrijden bijvoorbeeld wat stress heb. Als ik goed getraind heb kan ik er altijd op vertrouwen dat hij het gewoon doet. Hoe dan ook. Op zijn rug heb ik de eners en piaffe en passage leren rijden. Hij geeft mij rust en zelfvertrouwen. Vlingh geeft heel duidelijk aan of ik het goed of verkeerd doe. Op hem heb ik echt heel netjes en secuur leren rijden. Hij is ook super fijn om te rijden en geeft mij keer op keer een wow-gevoel! Ik hoop op den duur Grand Prix met hem te starten. Samen gaan we voor het hoogst haalbare.”

In Bit 232 lees je meer over Jeanine Nekeman en haar zus Denise. In een interview vertellen de meiden alles over hun paarden, de drive om te winnen, hun karakters en hun band met elkaar. Je kunt deze en andere edities van Bit ook online lezen.

[/eight]

[four]

[panel]


De donkerbruine KWPN-ruin Vlingh (v. Flemmingh) heeft veel successen behaald met zijn amazone Jeanine Nekeman. Ze debuteerde vorig jaar bij de Young Riders en werd geselecteerd voor het EK, waar ze met het team zilver won, en werd individueel tweede op het NK in Ermelo. Daarna kreeg de veertienjarige Vlingh een wedstrijdpauze. In november 2015 maakte de combinatie winnend hun comeback.


[/panel]

[/four]

[/row]
151019120_ABFweb