130514725_ABFweb
130514725_ABFweb

Bit Buzz: Vrouw eet vlees eigen paard

Nieuws

Even lekker lezen tijdens je lunch! Bit brengt je dagelijks je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet. Vandaag onder andere: vrouw eet vlees van eigen paard, Duitse paardenbelasting weer afgeschaft en een roze eventingpaard voor het goede doel.



Nieuws


De Zweedse Helene Ståhl heeft voor flink wat opschudding gezorgd toen zij vertelde dat ze haar draver Iffy Mant had opgegeten. Ståhl liet liet haar driejarige merrie in 2015 slachten nadat het dier een ongeneselijke knieblessure had opgelopen. De pikeur wilde de 154 kilo vlees niet verloren laten gaan. “Het is toch zonde om dit vlees weg te gooien, enkel en alleen omdat het om mijn eigen paard gaat? Wat is er dan verkeerd aan opeten?” Op internet lopen de reacties uiteen: de één noemt haar harteloos, terwijl de ander haar juist realistisch en nuchter vindt. Lees hier meer over haar beweegredenen.



Nieuws


De Duitse gemeente Weissenborn heeft na twee jaar besloten de paardenbelasting af te schaffen. In andere Duitse gemeentes wordt de invoering en afschaffing van paardenbelasting nog besproken. Gemeente Weissenborn besloot om de paardenbelasting in te voeren, maar tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad zagen zij toch geen economische voordelen in het invoeren van de belastingplicht. Lees meer.



Achtergrond


Zie jij het direct als een paard niet rad loopt? Veel ruiters hebben moeite met het beoordelen of een paard kreupel loopt of niet, blijkt uit Brits onderzoek. Zowel professionals als amateurs blijken niet altijd in staat om de takt van een paard te beoordelen. Uit de studie blijkt tevens het belang van het rijden van een paard tijdens een aankoopkeuring, omdat sommige paarden kreupelheid alleen onder het zadel tonen. Benieuwd naar de verdere uitkomsten?



Fun


De Britse eventingamazone Emma Hyslop komt haar belofte na: ze beloofde om haar paard Willy voor de eventingwedstrijd in Badminton roze te maken als ze 30.000 likes heeft bereikt op haar pagina. Met deze ludieke actie vroeg Hyslop aandacht voor het goede doel Breast Cancer Now. En dat is gelukt! Hoe Willy eruitziet met zijn zuurstokroze vacht? Dat zie je hier.



Achtergrond


Een echo kan belangrijke informatie over een ongeboren veulen geven, maar het is een onplezierige en soms pijnlijke procedure voor de merrie. Recent Hongaars onderzoek brengt een nieuw methode aan het licht: het meten van de foetale hartslag. Hierbij zijn geen inwendige ingrepen nodig. “Het meten van de foetale hartslag is een betrouwbare methode om de gezondheid van het ongeboren veulen te controleren”, luidt de conclusie. “Daarmee word het management van een drachtige merrie een stuk eenvoudiger en diervriendelijker.” Lees hier meer over de methode.