paardendroom spanje
paardendroom spanje

Mijn paardendroom in... Coín, Spanje

Nieuws

Droom jij ervan om met paarden te werken in het buitenland? Miranda heeft een passie voor het Spaanse paard en verzorgt samen met haar man al achttien jaar paardrijvakanties in Andalusië. “Het mooiste is dat de gasten als vreemden aankomen en eigenlijk als vrienden vertrekken.”Paard en steenbok


Miranda en haar man Giles hebben twaalf Spaanse paarden onder hun hoede. “Onze paarden zijn allemaal Andalusiër of een kruising daarvan, vaak met een Arabier in dat geval. Onze paarden zijn hier opgegroeid en dus gewend aan het heuvelachtige terrein en de harde grond. Ze lijken wel een kruising van een paard en eens steenbok, zo behendig manoeuvreren ze zich door het gebied tijdens de buitenritten.” Vanwege de avontuurlijke buitenritten stellen Miranda en Gilles dan ook dat hun paardrijvakanties alleen maar voor ervaren ruiters zijn. “Je hebt bij ons een goede dosis rijervaring nodig.”

Thuisland


De passie voor Spanje en het Spaanse ras is niet zonder reden. “De Andalusiër is ideaal voor zowel recreatie- als dressuurruiters. En we willen mensen ook het authentieke gevoel van het Spaanse achterland meegeven, dus daar hoort dit ras bij.” Spanje was dan ook altijd al een tweede thuisland voor Miranda, want van jongs af aan vierde ze haar zomervakanties bij familie in het zuiden. “Ik verbleef bij mijn familie en daar in de buurt was een trainingscentrum voor stierenvechters paarden. Als kind ging ik altijd kijken en op een gegeven moment werd ik uitgenodigd om te paarden te rijden. Ik ben verliefd geworden op het ras omdat ze zo koel in het hoofd zijn en toch temperamentvol aanvoelen.”

Familiair


Na de middelbare school heeft Miranda zeven jaar in Amerika gewoon waar ze werkte in het toerisme. Toen ze voor een jaar terugkeerde naar Nederland, ontdekte ze dat ze liever in Spanje was. “In die periode ontmoete ik tijdens een visite in Spanje mijn huidige man. Hij werkte bij de stallen waar ik vroeger veel was. We vertrokken samen definitief naar Spanje en maakten onze droom werkelijkheid: een eigen paardenaccommodatie met ruitervakanties in Spanje, ofwel HorseridingSpain.” Na achttien jaar loopt het bedrijf nog altijd goed. “Het is een levensstijl en we genieten er allebei van. Ik ben hier echt op mijn plek. We willen niet groot worden maar het klein en familiair houden. Het mooiste is als de gasten als vreemden aankomen en eigenlijk als vrienden vertrekken. Na een week bij ons  hebben de mensen genoten van de gastvrijheid en hebben ze respect gekregen voor hoe hard de paarden werken. En het mooiste is natuurlijk de warmte van de mensen die keer op keer terug komen.”

Molencomplex


Miranda en Giles bieden de gasten complete vakanties aan. Ze zijn een week bij ons en rijden ritten van zo’n vier à vijf uur per dag. In het hoogseizoen gaan we ook naar shows en presentaties van bijvoorbeeld de hoge rijkunst. Onze gasten slapen in mooi appartementen en kunnen eten in een oud molencomplex. Het monument is 300 jaar oud en we hebben het door de jaren heen helemaal gerestaureerd. Omdat Miranda en Giles fysiek wat ouder worden hebben ze hulp bij uitmesten van de stallen en het bereiden van de maaltijden. “Maar we blijven natuurlijk betrokken en doen alle ritten en de verzorging van de paarden nog allemaal zelf.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

paardendroom spanje
Giles
miranda-2015
pool