paardendroom canada
paardendroom canada

Mijn paardendroom in... Valemount, Canada

Nieuws

Lissy Hendriks vertrok zes jaar geleden voor het eerst naar Canada, inmiddels runt ze met haar zus en ouders een guest ranch. “We willen de mensen laten ervaren hoe het is om in vrijheid met je paard te werken en zo jezelf te vinden en tot rust te komen. Daar is de omgeving ook perfect voor want je zit hier midden in de natuur, afgescheiden van de drukke wereld.”


In 2014 verhuisde Lissy van Nederland naar Canada en begon samen met haar zus midden in de Canadan Rockies een kleine guest ranch. “We kochten een stuk grond waar nog helemaal niets was. Nu hebben we een stal met appartementen, een klein cadeauwinkeltje en vijventwintig paarden.” Zo’n zes jaar geleden vertrok Lissy voor het eerst in haar eentje naar Canada. “Ik was twintig jaar en had net een jaar gewerkt. Maar het contract werd niet verlengd en ik wilde het roer omgooien. Ik had altijd met paarden gewerkt en dus ging ik op zoek naar een ranch waar ik aan de gang kon. In Canada vond ik een ranch waar ik me op mijn plek voelde.” Lissy besefte dat ze in Canada veel lekkerder in haar vel zat en keerde iedere zomer terug naar Canada. “Hier kon ik echt mezelf zijn.”

Officieel verhuisd


Ook de familie van Lissy raakte benieuwd naar het land en zodoende kwamen ze wel eens op bezoek als Lissy op de ranch werkte. “Eerst kwamen mijn moeder en zus langs, en tijdens de derde zomer dat ik hier was kwam ook mijn vader. Toen kwamen we op het idee om als gezin te verhuizen. Mijn ouders houden namelijk ook wel van het buitenleven en die kans zagen zij daar. Dat was nog niet zo makkelijk in verband met vergunningen en zo, maar twee jaar geleden zijn we officieel verhuisd.” Lissy en haar zus Claire runnen de ranch sinds het afgelopen zomer open ging. “Het is heel spannend om met niets te beginnen. We namen één paard vanuit Nederland mee en kochten hier een leeg stuk grond. We hebben eerst de weiden voor de paarden klaargemaakt en sliepen zelf vier maanden in een tent. Nu hebben we vijventwintig paarden en al een goed seizoen achter de rug. Ik geloof het zelf af en toe nog niet.”

Natural horsemanship


De paarden op de Willow Ranch zijn allemaal verschillend. “We hebben kleine quoarter horses maar ook grote draft horses. De meeste paarden zijn zogenaamde rescues, paarden die wij een beter leven geven. Tien paarden gebruiken we ook voor onze gasten, de rest trainen we of staan bij ons om op te knappen.” Lissy verzorgt niet alleen buitenritten, maar er zijn ook lessen en demonstraties natural horsemanship en horse whispering op de ranch. “Toen ik voor het eerst in Canada met paarden werkte, maakte ik kennis met natural horsemanship. Ik heb toen veel lessen en trainingen gehad en inmiddels heb ik de hoogste kwalificatie in die trainingsmethode behaald.”

Tot rust


De ranch is afgelopen zomer voor het eerst open geweest en het was meteen een succes. “We dachten dat het wel even zou duren voordat men genoeg vertrouwen had om bij ons te rijden, maar de plaatselijke VVV verwees toeristen meteen door. We hadden een mooie zomer met leuke klanten en maken nu al volop plannen voor aankomende zomer. We willen ons dan meer richten op natural horsemanship-vakanties met veel grondwerk en werken in vrijheid. We willen de mensen laten ervaren hoe het is om los met je paard te werken en zo jezelf te vinden en tot rust te komen. Daar is de omgeving ook perfect voor want je zit hier midden in de natuur, afgescheiden van de drukke wereld.”

Ritme van de dieren


Lissy heeft zo ook haarzelf helemaal gevonden in deze omgeving en met de paarden. “Ik was nooit verder dan Zuid-Frankrijk geweest, dus het was een behoorlijke stap. Maar alle stukjes zijn op zijn plek gevallen. In Nederland heb je een baan, je hebt het altijd druk en leeft op de klok. Hier heb je het ook druk, maar leef je in het ritme van de dieren. In Nederland was ik altijd wel onrustig en hier heb ik dat niet. Ik stap naar buiten en ik zie de omgeving en de paarden en hoef me verder niet druk te maken om wat andere mensen vinden. Ik was best gelukkig in Nederland hoor, maar hier ben ik écht op mijn plek.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

paardendroom canada
paardendroom canada
paardendroom canada
paardendroom canada