verzameling
verzameling

Invloed van verzameling op ruiter en paard

Nieuws

Als het om rijden gaat praten we vaak over verzameling, maar wat is verzameling nu precies? En hoe komen onze paarden tot een mooie verzameling? Als je inzoomt op deze oefening is het bijna een mysterieus concept en iedere ruiter of trainer heeft er zijn eigen ideeën over. Zweeds onderzoek naar de biomechanica van verzameling tijdens het rijden geeft nieuwe inzichten.


De onderzoekers keken naar de minuscule en verfijnde bewegingen (bewegingsleer) van zowel het paard als de ruiter in drie gangen binnen de draf. Zo krijgen we een beter beeld van wat er eigenlijk gebeurd tijdens de verzameling en hoe paard en ruiter fysiek op elkaar reageren. “Een onderzoek als deze kan ruiters laten zien wát ze nu eigenlijk doen en instructeurs kunnen beter aanwijzingen geven,” legt Anna Byström, onderzoeker aan de Zweedse Universiteit in Uppsala uit. “Zo kunnen we ook beter definiëren wat verzameling eigenlijk is.” Byström en haar collega’s onderzochten de driedimensionale bewegingen van zeven professionele dressuurcombinaties in drie gangen: verzamelde draf (drie verschillende tempo’s), draf aan de lange teugel en passage. De combinaties, uitgerust met speciale markeringen, reden in een speciale stapmolen in een onderzoekscentrum.

Synchroon


“Tijdens passage kantelde het bekken van de ruiter iets naar voren in het zadel en was zijn rug ronder dan in verzamelde draf,” zegt Byström. De onderzoekers zagen ook dat in passage er een kleinere ‘faseverschuiving’ tussen de beweging van het paard en de beweging van de ruiter was. “Met andere woorden, de ruiter was meer ‘synchroon’ met het paard, wat er op wijst dat de ruiter een actievere zit had.” Aan de lange teugel leunde de ruiter meer naar voren en was het bekken meer naar voren gekanteld dan bij verzamelde draf. In deze gang was de rug van de ruiter het meest gebogen.

Balans


“Het kan zijn dat de ruiter reageert op de bewegingen van het paard, maar de veranderingen in de zit van de ruiter lijken niet overeen te komen met de bewegingen van het paard,” legt Byström uit. “Dit zijn waarschijnlijk bewegingen met de intentie om met het paard te communiceren of hem zelfs aan te moedigen. Omdat paarden, net als mensen en andere dieren, altijd in balans willen blijven, geloof ik dat het aangeboren is dat het paard reageert op gewichtsverplaatsing van de ruiter,” vertelt Byström. “Maar omdat verzameling tot onze training behoort is ook een deel van de reactie van het paard aangeleerd.”

Metaforisch


Byström is ook tot de conclusie gekomen dat er een fysieke en metaforische definitie van verzameling is. “Zo zegt de FEI dat passage gekarakteriseerd wordt door een accent op de de kniebeweging en het spronggewricht en een langere zweefmomenten. “Maar ons bewegingsonderzoek bevestigd alleen het eerste statement: de zweefmomenten waren net zo lang als bij verzamelde draf. “’Langere zweefmomenten’ moeten dus geïnterpreteerd worden als het beeld dat de toeschouwer krijgt van de oefening, in plaats van als een daadwerkelijke beweging.”

Timen


Dankzij de resultaten kunnen ruiters hun hulpen ook beter leren timen. “Toen we de bewegingen van de ruiter tijdens draf analyseerden, zagen we dat een halve ophouding meer effect had wanneer het gegeven werd tijdens de eerste fase van de draf, wanneer de ruiter terug in het zadel kwam. Wanneer de hulp gegeven werd als de ruiter uit het zadel kwam, beïnvloedde het niet de druk onder de zitbeenknobbels en had de hulp geen invloed op de rug en het bekken.”

Beter begrijpen


Hoewel het lijkt dat ruiter en paard in harmonie bewegen, liet dit onderzoek zien dat ruiters bewust niet altijd synchroon meebewegen met de gang van het paard om een bepaalde verzameling van het paard te vragen. “Ik denk dat de synchroniciteit wordt beïnvloed door een actievere zit van de ruiter.” De resultaten lieten zien hoe gevorderde ruiters hun paarden bepaalde oefeningen lieten doen. “Ik hoop dat door dit en ander onderzoek ruiters en instructeurs hun oefeningen beter begrijpen en hun bewegingen beter kunnen analyseren zodat training gebaseerd op ervaring wordt verbeterd.”

Bron: The Horse