111229376_ABFweb
111229376_ABFweb

Buitenrijden in de modder

Nieuws

Na sneeuw, ijzel en regen hebben we nu: modder. Een glad en blubberig bospad kan gevaarlijk zijn, maar dat betekent niet dat je niet meer erop uit kunt met je paard. Buitenrijden als het modderig is kan prima, zeker als je paard tijd krijgt om er aan te wennen. Waar moet je op letten?Coördinatie


Train de coördinatie van je paard door vaak korte stukjes over een slechte bodem te stappen. Liever elke dag een kwartiertje dan twee keer per week een uur. Stap bijvoorbeeld door modder, diep zand en/of waterplassen. Gaat het je paard in stap makkelijk af? Dan doe je het in draf en uiteindelijk in galop. Voelt je paard zich niet helemaal zeker, ga dan weer een stapje terug.

Help je paard


Laat je paard het niet zelf uitzoeken, maar help hem. Houd contact met de mond en probeer de achterhand goed te activeren. Daardoor krijg je meer balans en kun je bovendien beter en sneller sturen.

Wijken


Nóg beter wordt het als je paard goed aan het been is en een pasje kan wijken. Zo kun op het laatste moment nog van richting wisselen.

IJzers?


Heeft je paard ijzers, hou er dan rekening mee dat die gladder zijn en dat je wellicht iets meer tijd nodig hebt om de coördinatie te trainen. Widia-punten kunnen ook helpen. Kom je bij diepe modder, ga er dan in stap doorheen (ijzers kunnen zich immers in de modder vastzuigen en loslaten).

Gas terug


Neem heuvel af en voor gladde bochten gas terug. Veiligheid voorop!

Waterpret


Leer je paard door plassen te lopen. Wanneer je altijd over het smalle randje langs een plas stapt, dan loop je het risico dat je paard van de rand af glijdt. Als je de bodem kunt zien of de paden goed kent, dan kun je ook door de plassen draven en galopperen.

Tempo


Een constant tempo kost de minste energie. Probeer daarom om zo min mogelijk van tempo te wisselen en de conditie van de bodem goed in de gaten te houden.

Bron: KNHS