het afscheid van frederiek
het afscheid van frederiek

Het afscheid van Frederiek

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Meer dan een jaar geleden verloor Suzanne Rooijakkers haar verzorgpony door een auto-ongeluk. Het verlies was heel heftig en onverwachts.


[row]
[seven]

“Mijn verzorgshetlander Frederiek is op een avond in november omgekomen door een botsing met een auto. Samen met drie andere pony’s stond ze in een weiland aan een drukke weg en we vermoedden dat ze ergens van schrokken en met de hele kudde door de stroomdraden zijn gerend. Ik hoorde pas de volgende dag van het ongeluk, toen ik een berichtje op mijn telefoon kreeg en de eigenaresse probeerde te bellen.”

[/seven]
[five]
[panel]

Frederiek
2006 tot 2014


Verzorger: Suzanne Rooijakkers (1998)
Ras: Shetlander
Kleur: Vos


Frederiek was een eigenwijze pony, een echte deugniet.


[/panel]

[/five]
[/row]

Dramatisch nieuws


“Ik verzorgde met een aantal andere meiden Frederiek en de andere pony’s. Ook Joy, de pony waarmee Frederiek de weg opliep, is omgekomen. De andere pony’s waren gelukkig in de buurt van de weide gebleven. Toen ik het dramatische nieuws hoorde, was ik helemaal in paniek. Ik kon het gewoon niet geloven en begreep het in eerste instantie ook niet. Ik heb zelf de eigenaresse geprobeerd te bellen, maar ik was zo in paniek dat dit niet lukte. Uiteindelijk kreeg mijn moeder de moeder van de eigenaresse te pakken, toen hoorde ik het hele verhaal voor het eerst. De bestuurder van de auto kon de pony’s niet ontwijken en is zo op de twee geklapt. Alles is netjes geregeld met de verzekering, maar je hebt de pony’s er niet voor terug.”

Speels


“Met een clubje meiden verzorgde ik de pony’s, Frederiek was mijn verzorgpaard. Hoewel ze een grote Shetlander was, reed ik al even niet meer op haar vanwege mijn lengte. Maar ik werkte heel veel met haar vanaf de grond met lange lijnen en longeren. Frederiek was ontzettend eigenwijs, een typische Shetlander met streken. Toen ik haar reed bokte ze regelmatig. Ze was niet gemeen, maar gewoon speels. Na verloop van tijd bokte ze steeds minder en werd ze braver.”
‘Frederiek was ontzettend eigenwijs, een typische Shetlander met streken’

Lange lijnen


“Ik mis haar erg, want we waren veel met de pony’s samen. De eigenaresse gaf ons ook les en ik leerde daar veel van. Bovendien was de manier waarop wij met een groepje meiden de pony’s verzorgden een heel andere ervaring dan op de manege. Ik mis de gekke streken van Frederiek, ik lag vaak in een deuk om haar. Het lange lijnen wat ik samen met haar deed, was een leuke bezigheid en bovendien ook goed voor mijn eigen conditie. Zij vond het werk aan de lange lijnen echt leuk, want het leek op gewoon rijden behalve dat ik erachter liep. Ik heb van haar geleerd dat je niet op moet geven en dat je er samen wel komt. Hoe gek ze ook deed, uiteindelijk deed ze het wel allemaal voor mij.

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/01/bokfrederiek.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/01/DSC_7817.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/01/1653514_467651533360714_1435804101_n.jpg|”]

P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Het afscheid van Frederiek
Het afscheid van Frederiek
Het afscheid van Frederiek