carl hester
carl hester

Carl Hester: ‘Alle dagen naar buiten’

Nieuws

Wat moet het fijn zijn om een paard van Carl Hester te wezen. De Britse topdressuurruiter en -trainer vindt het volstrekt normaal dat zijn paarden alle dagen in de wei komen.


Hester was in Amsterdam voor de begeleiding van zijn pupil, olympisch- en wereldkampioene Charlotte Dujardin, voor deze gelegenheid op de rug van Uthopia. De inmiddels vijftienjarige hengst werd voorheen door Hester zelf uitgebracht. De combinatie werd vanmiddag vierde in de Kür op muziek tijdens Jumping Amsterdam.

Uthopia oogde ontspannen. “Een beetje te ontspannen”, grapte Hester. “Uthopia heeft alles al een keer meegemaakt, die had weinig zin om zich druk te maken.” Hij legde uit dat de indeling van de kür zo was gemaakt dat de hengst er impuls door zou opbouwen. “Bij mijn paard Nip ‘n Tuck doe ik dat juist andersom, anders bouwt hij teveel spanning op. En als je dat eenmaal hebt valt het niet mee om dat kwijt te raken in die paar minuten in zo’n ambiance.”

[caption id=”attachment_54004” align=”alignright” width=”300”] How often do you see 4 grand prix horses going for a hack on New Years Day?! Tim & Barolo, Trish & Valegro, Jane & Nip Tuck and Alan & Wanadoo! (Foto: Facebook Carl Hester)[/caption]

Hester probeert door het management zijn paarden relaxt in hun hoofd te houden. “Ze komen alle dagen in de wei. Ook de toppers. Ze weten niet beter. Dat werkt veel beter dan af en toe eens eruit.”

Een vast onderdeel van zijn training is het rijden van buitenritten. “Onze paarden blijven fit door ze op veel verschillende soorten bodems te laten lopen. Ze gaan dus mee over de weg, door bermen, op het gras en in de bak. Buiten rijden met hete dressuurpaarden? Ik vind dat dat moet kunnen. Zelfs aan een lange teugel. Want als je dat niet kunt, hoe kan je ze dan ooit in zo’n wedstrijdring rondsturen?”

1229833_855089571271163_6347838086355236180_n