Deurne
Deurne

Rien van der Schaft over NHB Deurne

Nieuws

De NHB Deurne is er straks niet meer. De laatste lichting zwaait deze zomer af. Ondertussen kijkt de oude garde, van wie er velen hun carrière te danken hebben aan de hippische beroepsopleiding, met lede ogen toe hoe een geliefd opleidingsinstituut verdwijnt…. In Bit 233 lees je meer over hippisch onderwijs, met onder meer het artikel over NHB Deurne.


Dressuurruiter en -instructeur Rien van der Schaft leerde als achttienjarige jongen tijdens zijn stage op manege Hilligersberg in Rotterdam dat hij zeker wist dat hij verder wilde in de paarden. Hij kon koos voor de hippische beroepsopleiding in Deurne, omdat hij simpelweg niet in aanmerking kwam om de hippische opleiding in Ermelo te volgen: “Hiervoor moest je al L-springen en L-dressuur zijn. Ik was niet met paarden opgegroeid, mijn ouders hadden niet de mogelijkheid mij daarin te ondersteunen. Ik mocht een paard van de manege Hilligersberg meenemen naar Deurne. Het was mijn droom. Alles wat ik er leerde, vormde mijn basis voor wat ik later zou gaan doen. Nu ben ik veertig jaar verder. Je leert in Deurne geen topruiter te worden, maar je krijgt een brede algemene basis mee, waarmee je later van alles kunt gaan doen in het hippisch bedrijfsleven. Deurne trok altijd top-instructeurs aan zoals de oud militair Jan Terranea en Ernest van Loon. Rijtechnisch was dit ook het begin van mijn carrière als dressuurruiter.” Uiteindelijk zou Rien negen paarden uitbrengen op Grand Prix-niveau en voor Nederland twee keer een EK en een WK rijden. Verder zat hij ook in het Nederlands team bij de vervangende Olympische Spelen in Goodwood (1980).

In Bit 233 (vanaf 5 februari verkrijgbaar) lees je ook de ervaringen van springruiter Pieter Kersten, dressuurtrainer Frenk Jespers en Deurne instructeur Cor Loeffen, die ook beiden ruim veertig jaar geleden in de schoolbanken van Deurne zaten. Ook spraken we met Frederique, Sanne en Joy die over een paar maanden afstuderen aan de opleiding waarvan de deuren gaan sluiten. De gezelligheid is weg, de meeste paardenboxen staan leeg, toch heeft het ook een paar voordelen om tot de laatste lichting te behoren…

Lees het volledige artikel in Bit 233, deze editie ligt vanaf vrijdag 5 februari 2016 in de winkel. In dit nummer lees je ook een column van Rien van der Schaft over de toekomst van de instructeursopleidingen.