glast
glast

Ode aan... Wisconti

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar het meest bijzondere paard (of pony) uit zijn paardenleven. Waarom is juist dit paard zo speciaal? Deze keer vertelt para-dressuurruiter Glasten Krapels over zijn maatje Wisconti.


“Als ik nú moet kiezen wie voor mij het meest bijzondere paard is dan kies ik toch Wisconti. Al staat Matador daar vlak naast. Met hem heb ik natuurlijk mijn eerste WK gereden. Maar Wisconti staat nu dichter bij me. Ik heb zo’n bijzondere band met Wis, er komt zó veel gevoel bij kijken. Hij is heel erg op mij gericht. Het is mijn maatje, mijn vriend. Hij is dol op knuffelen en zoekt altijd contact met me. Het is ook echt een professor. Hij is heel slim en denkt altijd met me mee. Zo’n intelligent paard heb ik nog niet vaak meegemaakt. Behalve Matador, die was precies zo. Qua karakter en in de omgang lijken die twee paarden heel erg op elkaar. Dat is wel bijzonder. De band die ik met Matador had, heb ik ook weer met Wis.
‘Wis is echt mijn maatje’We zijn samengebracht door Coby van Baalen. Hij stond al in de vlechten en met bandages om klaar op de poetsplaats. Ik zag hem hem en dacht ‘Dit is hem’. Ik weet het nog heel goed, het was vorig jaar januari, vlak voor Jumping Amsterdam. Coby belde mij op en zei “Hey Glas, ik heb hier een heel leuk paard staan. Je moet maar eens komen rijden en kijken of het wat is”. Ik ben er direct die avond nog heengegaan. Toen ik hem zag was ik op slag verliefd. Wát een leuk paard. Hij keek me aan en dacht ‘Het zal allemaal wel’. Ik ging rijden en hij gaf me direct een ‘wow-gevoel’. Zoveel power, zoveel achterbeen. En ik kon er zo mee wegrijden, het ging allemaal heel makkelijk. Coby vond ons een hele mooie combinatie. Ze is eigenlijk de perfecte matchmaker, haha! Familie Thill uit Luxemburg zijn de eigenaar van Wisconti. Ik ben ze ontzettend dankbaar dat ik zo’n geweldig gaaf paard tot mijn beschikking heb gekregen en dat ze mij deze kans geven.

Wis is heel relaxed in de omgang en wordt heet in de ring. Dat is eigenlijk de perfecte combinatie. Hij blijft altijd geconcentreerd op mij en is er altijd voor me. Matador dacht af en toe nog wel eens ‘Doei, zoek het uit!’. Als hij iets eng vond dan ging hij ook echt aan de hol, dat zou Wis nooit doen. Wat ik van Wis geleerd heb is geduld hebben en rust bewaren in het rijden. En zijn grenzen kennen. Ik kan best een keertje boos zijn, maar ik moet hem wel in zijn waarde laten en niet over zijn grenzen gaan. Eigenlijk gewoon normen en waarden dus. Hij respecteert jou, dus jij moet hem ook respecteren. Dan doet hij alles voor je.

[row]

[eight]
‘Het liefst kriebelt hij de hele dag in mijn nek’

Hij is ook echt een clown. Hij zoekt altijd aandacht. Op wedstrijd hoor je hem direct tegen de deur aan bonken en hij wil het liefst dat je op een krukje voor zijn stal gaat zitten, zodat hij je de hele dag in je nek kan kriebelen. Als hij thuis op de spuitplaats staat en ik loop even weg dan blijft hij me volgen met zijn ogen. Als hij me hoort praten ergens dan hinnikt hij wel eens. Zo leuk! En sta ik op wedstrijd even drie boxen verderop te praten, dan is het echt ‘Hallo, hier ben ik! Ik ben hie-hier. Waar ben je?’.

Ons meest bijzondere moment samen is afgelopen vrijdag: Jumping Amsterdam. Alles kwam daar samen. We waren echt een team, zo’n goed gevoel! Je moet het dan met z’n tweeën doen en het geeft zo’n kick als alles klopt. Met het losrijden was hij al fijn. We gingen door de gordijnen en toen we de ring in kwamen had Wis gelijk zijn oortjes erop. ‘Bam, we gaan ervoor!’, moet hij gedacht hebben. De muziek begon en toen gaf hij nóg iets meer. Zijn draf en galop zijn echt zijn sterke punten, maar tegelijk valkuilen. Hij heeft zoveel power, dan kan ook tegen je werken natuurlijk. Maar hij is altijd blij en vrolijk, geweldig om mee te werken!

Ik rijd Wisconti pas net een jaar, en ben er vier maanden tussenuit geweest wegens een gebroken been na een val. Het is heel bijzonder hoeveel we in korte tijd al hebben bereikt en hoe sterk onze band al is. We zijn heel fanatiek aan het trainen, vooral met mijn vaste trainer Deborah Pijpers. Rio is een doel van mij en ik zou heel graag in het Paralympisch kader komen.”

[/eight]

[four]

[panel]

[caption id=”attachment_54088” align=”alignright” width=”208”] Glasten en Matador op de Wereldruiterspelen.[/caption]


Glasten Krapels is succesvol pararuiter in de Grade 3. Hij heeft drie Nederlandse titels op zijn naam staan en won eenmaal brons op het NK. Ook nam Glasten Krapels deel aan het WK in Kentucky in 2010 waar hij individueel vierde en vijfde werd. Wisconti (v. Wolkenstein II ) heeft als jong paard op het WK in Verden gelopen. Afgelopen vrijdag werd de combinatie derde in de KNHS ParaTrophy op Jumping Amsterdam.


[/panel]

[/four]

[/row]
1620919_972631399470833_5552238914264222884_n
101006194_ABFweb
glasten
glasten