image4
image4

Mijn paardendroom in Wyoming, VS

Nieuws

Droom jij ervan om met paarden te werken in het buitenland? Carolina Noya is geitenherder en leeft met haar kudde geiten en haar paarden op de wilde prairie in Amerika. “Mijn paard is een geweldige partner. We hoeden de kudde samen en zonder paard zou mijn leven er heel anders uitzien.”


“Wij zijn relatief jong. Meestal denk je bij de geitenherders van Amerika aan tachtigjarige vrouwtjes die met stok door de dorpen en velden lopen met hun kudde geiten. Ik ben een herder van de nieuwe generatie en hoed vanaf mijn paard.” Carolina wordt door plaatselijke landeigenaren en ranches ingehuurd om precies die planten weg te grazen, die de koeien laten staan. “Precies dit onkruid vinden mijn geiten heerlijk.” Zodra de sneeuw weggesmolten is brengt ze de geiten naar de betreffende weilanden toe en kan het graasseizoen beginnen. “Gedurende een zomer grazen we zo’n 20.000 tot 30.000 hectare. Dat betreffen twee à drie ranches en dit doe ik met 500 tot 1000 geiten.”

Sheepwagon


Het geitenhoeden te paard is een bijzondere levensstijl. “Overdag loop ik te paard met mijn kudde mee. Je zou kunnen zeggen ‘ga lekker grazen, ik haal jullie morgen op’. Maar het is wel je kudde en je weet nooit of er een paar achterblijven of dat ze wel alle stukken onkruid meenemen. Daarom begeleiden mijn paard en ik de kudde in de goede richting.” ’s Nachts hebben de geiten meer bescherming nodig. “Je hebt hier te maken met wilde dieren zoals poema’s en wolven. Daarom gaan de geiten ’s nachts achter een verplaatsbaar hekwerk. We hebben speciale honden die kudde beschermen, meestal is blaffen voldoende om de wilde dieren op afstand te houden.” Zelf slaapt Carolina in een zogenaamde sheepwagon. “Moderne caravans kunnen toch slecht tegen de ondergrond. Ik slaap in een woonwagen dat de herders van honderd jaar geleden ook gebruikten. Delen heb ik opgeknapt. Ik heb een bed, een uitklapbare tafel en een kachel, maar geen stromend water of elektriciteit.”

Respect


De sheepwagon kan getrokken worden door één van Carolina’s drie paarden. Het andere paard gebruikt ze om overdag mee te hoeden, zodat het derde paard een rustdag heeft. Zo wisselt Carolina het werk van de paarden af. “Ik leef met de paarden en heb veel bewondering voor ze. Zonder paard zou ik de hele dag moeten lopen, nu kan ik hoeden vanaf de rug van mijn paard. Bovendien hebben geiten meer respect voor het paard. Te voet zouden ze mij de hele tijd kopjes geven, voor de paarden gaan ze wel aan de kant. Ik draaf zelden, vaker stap ik of sta ik stil. Meestal heb ik een boek bij me om te lezen.” De paarden van Carolina weten precies wat hun taak is. “De paarden begrijpen hun baan. Als we ergens twee uur stil staan dan laat ik ze aan de lange teugel grazen. Als we ’s ochtends aan de slag gaan, dan komt mijn lievelingspaard Buck met veel trots naar me toe. Het paard dat rust heeft, wil vaak niet eens bij de wagon blijven maar graast zonder halster, helemaal los met ons mee. Ook als we de geiten ’s avonds binnen het hekwerk drijven, doet hij ook uit vrije wil mee.”

Cowboy


Carolina werd in Nederland geboren en woonde hier tot haar twintigste. Daarna reisde ze veel en zodoende kwam ze vijfentwintig jaar geleden in Amerika terecht. “Ik ben de laatste tien jaar herder, maar daarvoor werkte ik al met paarden, ik heb onder andere renpaarden verzorgd als zij met het vliegtuig over werden gevlogen.” Carolina woonde aan de stedelijke oostkust van de Verenigde Staten, maar had behoefte aan iets anders. “Ik had eerst een baan als cowboy op een ranch. Maar je bent dan nog veel bezig met het bedrijf runnen in plaats van paardrijden. Ik wilde een baan waar ik de hele dag met de dieren bezig was. En dus ging ik geiten hoeden. Eerst in dienst van een ranch en sinds zeven jaar laat ik me inhuren. Toen ik jong was, wist ik op de één of andere manier altijd dat ik met paarden wilde werken. Ik wist niet of het zou lukken, maar ik heb mijn doel nooit opgegeven.”

Wilskracht


“Het mooiste aan dit werk vind ik dat we de dieren gebruiken om het land te verbeteren. We hebben het probleem dat bepaalde soorten onkruid lastig uit te roeien zijn en daar gebruiken we geen chemische middelen voor maar onze geiten en paarden. De geiten vinden het onkruid verrukkelijk en de paarden houden van dit werk. Vooral mijn paard Buck heeft een enorme wilskracht. Hij heeft echt een baan als deze nodig en is daar ook zelfverzekerd in. Als Buck aan het werk wil, dan houd je hem niet tegen. Dat is prachtig om te ervaren.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

image4
image5
image5