Deurne
Deurne

Film ‘Verdwenen hoop’ over sluiting NHB Deurne

Nieuws

In het najaar van 2013 werd bekend gemaakt dat NHB Deurne geen nieuwe leerlingen meer ging aannemen en over drie jaar (dus dit jaar) haar deuren definitief ging sluiten. Voor vele sloeg dit nieuws in als een bom. Oud-studente Annelin de Jonge besloot de school te vereeuwigen in een film.


Annelin de Jonge volgde zelf in drie jaar tijd de opleiding tot instructrice. “In de zomer van 2013 waren mijn klasgenoten en ik klaar met ons Deurne avontuur. Drie jaar lang verbleven wij op de prachtige locatie in Deurne. Een enorm complex waar toch telkens weer die onbeschrijfelijke sfeer hing. Een terrein waar alles om één ding draait: het paard.”

De sluiting in beeld


Annelin was inmiddels begonnen met een hbo-studie om later als docent beeldende kunst en vormgeving aan het werk te kunnen. Haar oude school vereeuwigen in een film was dan ook een makkelijke keuze voor een schoolopdracht. “In de film is te zien dat veel mensen de hoop hadden dat de school zou blijven bestaan. Langzaam verdween deze hoop en diende men de komende veranderingen te accepteren zoals ze kwamen, hoe hard dan ook. Het groepje studenten wat momenteel in Deurne verblijft, is een enorm klein aantal in de grote stroom paardenmensen die Deurne met succes hebben afgerond. Mijn doel is geweest om een film te maken waarin ik de sfeer, maar ook de tragedie die een sluiting met zich mee brengt in woord en beeld te vangen.”


In Bit 233 lees je meer over hippisch onderwijs, met onder meer het artikel over NHB Deurne.


Bron: Horses.nl