voeding wei eten paarden
voeding wei eten paarden

Zes tips om voernijd te verminderen

Welzijn Bit & Cap Opvallend Voeding

Sommige paarden hebben de neiging hun voer te verdedigen, een verschijnsel wat wij voernijd noemen. Ze vertonen agressief gedrag naar soortgenoten en soms ook naar mensen die in hun omgeving komen. Naast het feit dat dit gedrag niet wenselijk is, is het soms ook gevaarlijk en kan het nadelig zijn voor de gezondheid van het paard. Het lijdt namelijk ook tot stress en verminderde groei.

Wat kan je doen om dit gedrag te voorkomen of te verminderen? 

  • Zorg dat de kudde zo veel mogelijk hetzelfde blijft. Paarden die geen sociaal stabiele omgeving hebben door een kudde die continu verandert, vertonen vaak meer voernijd. 
  • Kies voor voerbakken die groot genoeg zijn zodat er genoeg ruwvoer gevoerd kan worden en eventueel krachtvoer in een dunne laag over de bodem van de bak verspreid kan worden. Dit zorgt er voor dat meerdere paarden tegelijk kunnen eten, zonder dat het voer erg snel op is.
  • Denk goed na over de plaats van de voerbakken. Meerdere voerbakken die minstens 10 meter uit elkaar staan lijken het beste te werken. Wanneer ze op een hoogte van 70 centimeter worden geplaatst vermindert dat het trappen tegen de voerbak en naar elkaar, op deze hoogte hebben paarden meer overzicht dan wanneer ze uit een lage of diepe voerbak eten. 
  • Plaats de voerbakken in grote kuddes in een cirkel in plaats van in een lijn. Als er een paard wordt weggestuurd bij een voerbak, kan het gemakkelijk naar een andere voerbak. 
  • Probeer de ruimte die paarden hebben tijdens het eten zo ruim mogelijk te houden. Meer ruimte zorgt er voor dat paarden minder in elkaars persoonlijke ruimte komen en hierdoor wordt voernijd verminderd. 
  • Zorg er voor dat de paarden die laag in de rangorde staan een eigen voerbak hebben, en houdt hun lichaamsconditie en welzijn goed in de gaten.