Knotjes
Knotjes

Zo haal je het beste uit je wedstrijddag

Nieuws

Je hebt alle lessen gehad die je je kon veroorloven en hebt uren getraind. Je bent je zenuwen de baas geworden en bent regelmatig te vinden tussen de witte hekjes. Toch heb je nog niet het gevoel dat je het goed doet voor jou en je paard, er mist nog iets. Trainer James Burtwell ontwierp een strategie voor ruiters die hun prestaties willen optimaliseren.



1. Plan vooruit en maak een tijdschema


Je wilt op wedstrijd arriveren met genoeg tijd om je klaar te maken en los te rijden, maar niet met zóveel dat je er maar een beetje rondhangt. Als je al eerder op een locatie bent gestart weet je hoe lang het duurt om je te melden bij het secretariaat en hoelang het duurt voordat je vanaf je trailer naar de baan bent. Schrijf dit op. Het detail kan het verschil maken tussen een goede prestatie of een gestreste dag.

2. Kijk niet op het scorebord


Doe het gewoon niet, hoe verleidelijk het ook is. Vraag een vriend of groom om je starttijd na te vragen als dat nodig is. Als je naar de scores van anderen kijkt voordat je bent gestart maak je je alleen maar meer zorgen en vraag je je af of jij het beter kunt. En stressen over wat anderen doen helpt jouw prestatie echt niet.

3. Overweeg stalling


Als je naar een grote belangrijke wedstrijd gaat - zoals een kampioenschap - en je vroeg start en een flinke afstand af moet leggen, kun je overwegen om je paard te nacht ervoor daar te laten overnachten. Sommige paarden maken zich druk als ze van huis zijn, maar het is een goede ervaring en een deel van hun opvoeding. Het laatste wat je wilt is te laat komen. En als je om 4 uur ‘s nachts je paard al uit zijn stal moet halen om te vertrekken, gaat zijn routine door de war. En daarnaast kan het fijn zijn als je al een keer in de ring hebt gereden voor je daadwerkelijk start.

4. Laat je niet meeslepen in de warming-up


Losrijden is echt alleen bedoeld om de spieren van jou en je paard op te warmen zodat ze zijn voorbereid op de taak erna. Gebruik het niet om jullie beiden moe te maken of om je paard iets nieuws te leren. Als hij nu niet weet hoe iets moet gaat hij het echt niet in die twintig minuten leren voordat je start. Maar doe ook niet te weinig. Je paard moet klaar zijn, dus rijd overgangen en zorg dat hij naar je luistert.

5. Doe alsof je thuis bent


Blijf kalm en doe alsof je gewoon thuis aan het rijden bent. Je paard vangt elk klein beetje spanning op en als je ineens je manier van rijden verandert snapt hij niet wat je van hem vraagt. Zet jezelf in een bubbel als je arriveert en negeer alle dingen je je afleiden. Leg aan de mensen die met je meegaan uit dat je misschien wat in jezelf gekeerd bent. De laatste seconden voordat je start moet je niet eens in de gaten hebben wie er allemaal zijn. Focus en denk: dezelfde proef of hetzelfde parcours, andere ring.

6. Raak vertrouwd


Verander waar mogelijk geen bitten of harnachement voor een concours - je wilt dat je paard reageert zoals verwacht. Oefen thuis ook in de uitrusting die je op wedstrijd draagt. Verander ook je manier van rijden niet vlak voor een wedstrijd en train niet teveel voor je gaat. Oh en een paar dagen voor je start de smid laten komen is ook niet handig.

Bron: Horse and Hound