Het afscheid van Maud
Het afscheid van Maud

Het afscheid van Maud

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Drie maanden geleden is Groninger Maud plotseling overleden. Maud was het droompaard van Sione van Delft, maar helaas waren ze veel te kort samen.


[row]
[seven]

“Maud was het ideale paard voor mij. Ik was opzoek naar een oudere, Groninger merrie. Het zijn geweldige paarden en er zijn niet veel volwassen paarden van dit type te vinden. Alles had ik in Maud gevonden: ze was relaxt, vriendelijk en stabiel. Ik liet haar met de boot van Terschelling overkomen en was dolgelukkig. We waren net een half jaar lekker bezig, toen in november 2015 Maud plots ziek werd.”

[/seven]
[five]
[panel]

Maud
2004 tot 2015


Eigenaar: Sione van Delft (1977)
Ras: Groninger
Kleur: Donkerbruin


Maud was een zachtaardig paard dat je al het vertrouwen gaf.


[/panel]

[/five]
[/row]

Geen koliek


“Ik kwam ’s ochtends op stal om haar te voeren en zag dat ze haar hele stal overhoop had geschraapt. Ze stond te trillen en haar buik verkrampte steeds. Ik dacht meteen aan koliek en haalde er de dierenarts bij. Ze kon niets raars voelen dus ernstige koliek was uitgesloten. En hoewel Maud duidelijk pijn had, was haar hartslag ook rustig. Ze kreeg pijnstilling en darmontspanners en we zetten haar in de bak zodat ze kon bewegen. De hele ochtend heb ik haar vanuit het keukenraam in de gaten gehouden. Steeds vroeg ik me af: hoe gaat het nu met haar? Ik zag dat ze onrustig was en belde nog om te checken of ze wel mocht rollen. Uiteindelijk werd ze rustiger en stond ze wat te dommelen in het zonnetje. Mijn oude ruin hield haar gezelschap. Terwijl ik daar stond te kijken begon Maud te wankelen op haar benen. Direct belde ik de dierenarts.”

Iets geknapt


“Ik maakte nog een filmpje van haar, zodat de dierenarts kon zien wat er gebeurde. Maar terwijl ik filmde zag ik dat het niet goed ging en rende ik naar buiten. Ik riep mijn man, die koeien houdt, om te komen helpen. Maud viel om en trilde met haar lichaam, haar tandvlees en de vliezen rondom haar ogen waren wit. Terwijl ik haar aaide en knuffelde is ze doodgegaan. Ik zei nog tegen mijn man: ik denk dat ze doodgaat. Je hoop dat iemand dan zegt dat het goed komt, maar mijn man zei: ik denk het ook. We belden de dierenarts om te vertellen dat ze al overleden was. Naar wat zij van ons hoorde, vermoedde ze dat er iets in de darmen geknapt was waardoor ze inwendig is doodgebloed.”

 
‘In uitgestrekte draf door het bos: het voelde dan alsof we zweefden, de grond leken we niet te raken!’

Zweven in draf


“Ik heb gedaan wat ik kon: ik zat bij haar hoofd en aaide haar terwijl ik haar nog wat lieve dingen toefluisterde. Het was vreselijk om haar zo in je armen te hebben, maar aan de andere kant: ik ben er nu bij geweest en ze is niet alleen in haar stal gestorven. Maud was een fijn paard, zeker onder het zadel. Op Terschelling reed ze door de bossen dus ze had nog nooit dressuur gedaan. Maar ze pakte het met mij heel leuk op en ik merkte hoe ze soepeler werd. We waren net lekker bezig. Maud was een lief en zachtaardig paard, ze leek nergens bang voor te zijn. Ze bewoog vlot en had een fantastische draf, zo gingen we wel eens uitgestrekt door het bos. Het voelde dan alsof we zweefden, de grond leken we niet te raken!”

Vertrouwen


“Ook voor mijn kinderen van vier en zes was ze lief. Ze legde dan zo haar zachte neus bij hen in de nek. Maud heeft mij ook mijn zelfvertrouwen in het rijden terug gegeven: ik was door eerdere ervaringen wat angstig geworden, maar Maud gaf mij al het vertrouwen weer terug. Ze was een geweldig dier, zo ééntje die je niet zomaar nog een keer krijgt. Als herinnering heb ik daarom ook een stuk van haar staart afgeknipt, waar ik een armband van laat maken. Dat is dan toch een tastbare herinnering aan haar.”

P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]