Benjamin Maljaars
Benjamin Maljaars

Tip Benjamin Maljaars: Stel jezelf een doel

Nieuws

Iedere week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van dressuurruiter Benjamin Maljaars. “Stel een doel.”


“Elke ruiter heeft een droom. Hij koopt een mooi rijpaard waarvan hij de indruk heeft dat die bij hem past. Hij begint te rijden en denkt: wanneer ik veel rijd en goed mijn best doe, dan komen de successen vanzelf.

Dat idee had ik ook. Toen ik jong was reed ik heel veel verschillende paarden. Ik deed mijn stinkende best. Na verloop van tijd dacht ik: met deze ervaring kan ik ver komen. En ik stelde mijn doel: rijden op Grand Prix-niveau. Het was een prachtig doel. In de loop van de tijd ontdekte ik dat je ook de middelen moet hebben om je gestelde doel te bereiken.

Eén daarvan is goede begeleiding en goede instructie. Voor mijn rijlessen reisde ik drie jaar lang elke woensdag naar Barbara Koot. Na een leerzame periode op de stallen van George en Monica Theodorescu in Duitsland kwam ik bij Tim Coomans in Oud-Beijerland terecht. Daar ontwikkelde ik mij tot een allround ruiter. Vier jaar leste ik bij toptrainer Nicole Werner. En één jaar werkte ik parttime als trainingsruiter op de stal van Edward Gal. Tijdens dat jaar kreeg ik les van Nicole.

In april 2013 werd ik assistent-trainer/ruiter bij Van Olst Horses in Den Hout. Ik wilde les van Anne van Olst, lid van het Deense Dressuurteam. Ze had een schat aan olympische ervaringen, die ze opdeed tijdens vijf Olympiades. Anne stuurde de dressuurstal aan, trainde haar eigen toppaarden en gaf les. Op dit adres kon ik mijn rijkunst verder ontwikkelen. Het is een geweldige aanvulling op wat ik tot dan toe leerde. En... ik kon (en kan) rijden op toppaarden, zoals de KWPN-hengsten Everdale, Fairytale en Glamourdale. Samen met Gert Jan en Anne van Olst maken we per paard een ‘plan van aanpak’. Kijken we gezamenlijk wat het beste is en waar en hoe we naar het einddoel werken.

Inmiddels ben ik opgeleid tot Grand Prix-niveau.

Terugkijkend kom ik tot de conclusie dat ik een plan had. Ik heb me een doel gesteld en heb voor mij zinvolle mogelijkheden gezocht en gevonden om op niveau te worden opgeleid en begeleid. Ik koos niet voor ‘instructie om de hoek’. Ik koos niet voor een instructeur, omdat die in de publieke belangstelling stond. Ik koos steeds voor begeleiding, die op dat moment bij mij paste. En daarvan heb ik elke dag veel plezier en.... het brengt me nog steeds dichter bij mijn doel: nog beter leren paardrijden.

Samengevat: Stel je dus een doel, maak een plan en zoek een deskundige instructeur/instructrice die je kan begeleiden.”

Ik wil de pen graag doorgeven aan dressuuramazone Anne van Olst.
Schermafbeelding 2016-02-13 om 09.57.04