openingsbeeld
openingsbeeld

Yoga voor paarden

Nieuws

Yogaoefeningen voor paarden? Echt, ze bestaan. De Canadese Linda Guanti is yoga-instructrice en buigt zich geregeld samen met haar paard in allerlei hoeken en bochten. “Alles met een lichaam kan aan yoga doen”, vindt ze. “Yoga doet een paard goed en het schept een band.”


Yoga draait om ‘body awareness’ en het vinden van je plaats in de ruimte. Feitelijk kan alles met een lichaam yogisch zijn. Paarden dus ook. Toch werkt het bij paarden net even anders dan bij mensen. “Zo zijn paarden prooidieren, wat in dit geval een groot verschil maakt. Prooidier zijn geeft paarden namelijk een ander perspectief en gevoel voor de wereld om hen heen. Prooidieren als paarden zijn heel gevoelig en aanwezig in het hier en nu. Mensen beoefenen vaak yoga om zichzelf in het hier en nu te brengen. Paarden zijn daar dus al.” Toch is yoga hartstikke zinvol voor onze paarden, meent Linda Guanti. “Wij hebben onze paarden vanuit hun natuurlijke leefomgeving in onze levensstijl geplant en vragen veel van ze. Yoga helpt ze weer terug te komen in hun oorspronkelijke ‘aanwezig-in-het-moment-staat’.” Maar het kan je band met je paard ook behoorlijk versterken. “Veel ruiters houden er een vaste routine van verzorgen, opzadelen, rijden, verzorgen op na. Yogaoefeningen voor je paard invoeren – of nóg beter – samen yogaoefeningen doen, maakt je contact zoveel speelser. En het is een manier om je paard iets te geven zonder wat terug te verwachten.”

Blokkades


Linda is zelf verslingerd aan yoga. “Ik vind het fantastisch om te doen en heb er veel baat bij. Het helpt me om me beter in mijn lichaam te voelen. Toen ik bepaalde oefeningen bij mijn paard toepaste, merkte ik dat het hem goed deed. Hij raakte volledig relaxed en knabbelde ontspannen met zijn mond.” Linda’s paarden krijgen yogaoefeningen voorafgaand, tijdens en na de training. De stretchende bewegingen brengen een paard terug in zijn lichaam en brengen hem ook in contact met hoe hij zich voelt. Het opent hem, is Linda’s indruk. “Bovendien geeft het jou als ruiter een behoorlijke dosis informatie over je paard. Je wordt je bewust van de bewegingen en de blokkades van je paard. Misschien kan hij zijn hals naar de ene kant veel verder buigen, dan naar de andere kant.” De Amerikaanse Kristin Hermann is eveneens fervent voorstander van yoga voor paarden. “Yogaoefeningen stretchen de spieren en maken ze flexibeler. Je paard wordt er hartstikke soepel van, met mooie lange spieren en een ruim bewegingsbereik”, vertelt ze. “Gespannen spieren raken veel eerder geblesseerd. Daarom doen voetballers aan ballet en yoga en stretchen hardlopers. Op deze manier houden ze hun spieren lang, soepel, ontspannen en op lengte.”

Verweven


Even een zonnegroet voor het poetsen, of een halve maan tijdens het uitmesten. Linda maakte yogaoefeningen onderdeel van haar dagelijkse routines. “Ik ben groot voorstander van yoga verweven met alles wat je doet. Tijdens het poetsen en opzadelen doe ik geregeld even een oefening en datzelfde geldt voor mijn paard. Hoeveel oefeningen je doet, hangt af van je paard. Houd in de gaten hoe hij ervan geniet.” Elk paard kan met yoga beginnen. “Als een paard heel angstig of bang voor contact met mensen is, wordt het lastig. Hoewel een dergelijk paard zeker baat kan hebben bij yoga. Begin eens rustig met je paard onder zijn buik te kriebelen. Hij zal zijn rug ronden en optillen. Paarden genieten hiervan en het maakt de rug- en buikspieren sterk en soepel.” Kristin werkt met haar paarden aan de vier-zijden-yogastretch. “Ik stretch zowel de toplijn als de spieren aan beide zijden van het paard, door ze in de lengte, naar beneden en opzij te laten stretchen tijdens het rijden. Door hem met zijn hals laag en gestrekt bochten te laten rijden bijvoorbeeld. Heel vergelijkbaar met yogaoefeningen. Een groot verschil is uiteraard dat wij mensen yoga over het algemeen verticaal uitoefenen. Paarden, met hun horizontale ruggengraat, doen dit – gelukkig – horizontaal.”

Relaxende stretch


Yoga stretches zijn zeker niet hetzelfde als doorsnee stretchbewegingen. “Yogaoefeningen voor paarden hebben geen andere uitwerking op paarden dan op mensen. Mits ze goed worden uitgevoerd. Je kunt stretchen met het beperkende idee dat wat je aan het doen bent niets meer is dan een spier rekken. Of je kunt op zo’n manier stretchen dat je je hoofd leeg maakt, al het andere wat er op dat moment om je heen gebeurt gooi je eruit. Je ontspant en staat jezelf toe om te voelen wat er gebeurt en wat er nog meer kán gebeuren in jezelf. Je maakt jezelf aanwezig in het moment en biedt geen weerstand. Daarom is het zo belangrijk dat je je paard nooit in een yoga stretch forceert. Wees zacht als hij weerstand biedt en begeleid hem tot hij zich realiseert hoe goed de stretch aanvoelt. En haal zelf rustig adem, vergeet dat niet!” Ze besluit: “Het woord yoga betekent eenheid, of vereniging. Uiteraard gaat het in de eerste plaats om het verenigen van het bewustzijn, maar wanneer je yogaoefeningen doet met je paard wordt er een extra dimensie toegevoegd: het versterkt de eenheid tussen jou en je paard.”

Belangrijk


Do’s

  • Begeleid je paard rustig in een yogastretch. Gebruik geen druk!

  • Zorg dat je zelf comfortabel bent in je eigen lichaam. Je paard voelt het als je onecht bent of zelf niet kalm in je eigen lichaam zit. Dit zal de yogaoefeningen van je paard negatief beïnvloeden.

  • Blijf nieuwsgierig. Probeer nieuwe yogaoefeningen.


Don’ts

  • Forceer je paard nooit. Vechten is uit den boze.

  • Blijf voorzichtig, vooral als je achter je paard gaat staan voor een yoga oefening.

  • Maak het geen opgave voor jezelf. Yoga voor je paard moet leuk en plezier zijn. Geniet ervan!


Yoga oefeningen


Aan de hand

  • Yogastretch: het been
    Til het achterbeen van je paard op en laat hem balanceren op drie benen. Begeleid nu voorzichtig zijn been in een stretchende beweging onder zijn buik. Ondersteun zijn been met jouw knie. Je zult merken dat je paard ervan geniet. Ditzelfde kun je doen met de voorbenen. De beweging lijkt op een uitgestrekte draf en stretcht de hele schouder.


 

  • Yogastretch: laterale halsstretch
    De laterale halsstretch rekt en versterkt de hals- en rugspieren.
    Vraag je paard zijn hals naar jou toe te buigen, terwijl jij steeds verder naar zijn achterhand loopt. Een wortel kan hierbij van pas komen. Beweeg de wortel diagonaal van het singelgebied over de ribbenkast en zorg dat je paard de wortel volgt. Hierdoor gebruikt je paard verschillende nekspieren. Vergeet niet deze oefening beide kanten op te doen. Oefen deze oefening elke dag met je paard. Laat hem zo ver buigen als hij kan en laat hem deze houding even vasthouden. Je zult zien dat je paard elke dag een beetje verder reikt.



  • De kat
    Met deze oefening stretch je de toplijn van je paard volledig. Dit ontspant de ruggengraat en geeft de ruggengraat en buikorganen een subtiele massage.
    Kriebel je paard op zijn buik, rond de plaats waar de singel zich normaal bevindt. Je paard trekt nu zijn buik in en bolt zijn rug. Houd deze positie vijf tot tien seconden aan.
    Ook onder het zadel kun je ‘de kat’ oefenen. Laat je paard zijn hals helemaal naar beneden brengen terwijl hij grote passen neemt. Geef hem ruimte om zijn neus zo ver naar beneden te brengen als hij wil. Hoe verder de stretch, hoe meer ontspanning voor de rug.


Onder het zadel

  • Halve maan
    Deze oefening stretcht de zijkant van het paardenlichaam. Spanning in de rug neemt af.
    Plaats een pylon in het midden van de rijbaan. Stap met een lange teugel rond de pylon en zorg voor veel buiging. Geef je paard de kans om zijn gebogen hals naar beneden te brengen voor nog meer stretch. Push je paard niet, maar vraag je paard ontspannen om meer buiging van zijn lichaam. Je wachten wordt beloond.


 

  • De driehoek
    Met deze oefening draait de heup van je paard in de tegenovergestelde richting als de schouders. Heerlijk voor de ruggengraat.
    Tijdens de driehoek vraag je je paard om zijn hals naar een kant te buigen. Vraag hem met je binnenteugel om zijn hoofd rustig te laten zakken en laat hem in tegengestelde richting zijwaarts stappen.


 

  • Draad door naald
    Maakt de schouders soepel en vergroot de beweeglijkheid van je paard. Ook daagt het je paard uit zijn ruggengraat hoger te dragen tussen zijn schouderbladen.
    Je begint in stilstand met stelling naar binnen en je hand los van de hals. Vergroot nu de druk van de buitenteugel tot het paard wegstapt van de hulp. Hiermee draai je de schouders rond de achterhand. Blijf je paard vriendelijk vragen, maar forceer nooit.


 

Bron: Bitmagazine.nl
De Kat
Draad door naald
Driehoek
Halve maan
Laterale halsstretch
Yogastretch het been