buitenrit
buitenrit

‘Plezier staat nog altijd voorop’

Nieuws

De KNHS publiceerde vandaag de uitkomsten van Het Grote Paardensportonderzoek 2015. Bij dit onderzoek zijn ruim zevenduidend paardenliefhebbers gevraagd naar hun interesses en keuzes op hippisch gebied. En dat leverde interessante resultaten op, vooral dat plezier nog altijd voorop staat in de paardensport!Op zoek naar beleving


Een conclusie uit het onderzoek is dat paardensporters vooral gepassioneerd en op zoek naar beleving zijn. En ongeacht de vorm van de sport zoeken ze vooral omgang met het paard. Dressuur blijft nog altijd de populairste tak van de sport, maar wordt op de voet gevolgd door het buiten rijden. Steeds meer ruiters kiezen voor een buitenrit als afwisseling in hun dagelijkse training. Daarnaast worden ook nieuwe vormen van paardrijden zoals TREC, working equitation, bitloos rijden en vrijheidsdressuur steeds populairder.

Sportieve uitdaging


Onder de deelnemers van de enquête bevonden zich zowel KNHS- als FNRS-leden en niet-leden.  Paardensporters die zijn aangesloten bij de KNHS of de FNRS zien de sport vooral als een sportieve uitdaging. De ongebonden sporter zoekt vaker de mentale ontspanning. Kennis en kunde rond het paard staan voor alle paardensporters centraal, de ‘juiste’ manier van paardrijden speelt hierbij een grote rol.

Overige feiten


Wat andere feiten die naar voren komen in het onderzoek zijn dat de meeste paardensporters woonachtig zijn in Gelderland, maar liefst 18 procent. Paardensporters in de leeftijd van 15 tot 30 jaar besteden de meeste tijd aan de sport. Gemiddeld 50 procent rijdt op eigen terrein of bijvoorbeeld op een pensionstal, de jongste generatie in de leeftijd van 0 tot 15 jaar rijdt voornamelijk op een manege. Als reden waarom de deelnemers van het onderzoek aan paardrijden deden, gaven zij vooral aan ‘rijden is gewoon leuk’. Hieruit blijkt maar weer dat plezier nog altijd voorop staat in de paardensport.

Bekijk hier het gehele ondezoek

Bron: KNHS