spo5-foto-2-Aljadi-springend-Medium
spo5-foto-2-Aljadi-springend-Medium

Van Syrisch kampioen tot oorlogsvluchteling

Nieuws

Abdallah Aljabi is springruiter en vluchteling. Zijn AZC-begeleidster neemt hem in haar vrije tijd mee om een kijkje te nemen in de Nederlandse paardenwereld. Zo ook op de KWPN hengstenkeuring.


Vijf maanden geleden arriveerde de Syrische Abdallah in Nederland, het AZC-centrum in Budel is zijn tijdelijke huis. Hij stapte op een boot van Turkije naar Griekenland en overleefde deze beruchte tocht. Tot verbazing van vele bracht hij slechts zijn chaps, jodpurs, cap en (rij)kleding mee.

Prestaties


In zijn juniorentijd werd Abdallah nationaal Syrische kampioen op 1,10 meter-niveau. Het bleef niet bij een nationale titel, hij behoorde vier jaar tot het Syrische jeugdteam en won in zijn geboortestad Damascus een internationale 1,20 meter-proef met bijbehorende medaille. Een metalen plak die hij nog net bij de rest van zijn spullen wist te pakken.

Rijden in Nederland


Naar verwachting krijgt Abdallah over twee maanden zijn verblijfsvergunning, daarmee mag hij vijf jaar in Nederland verblijven en mag hij aan het werk, niets liever dan in de paardenwereld natuurlijk. Springruiter Henk van den Broek hoorde zijn verhaal.  ”Die jongen moeten we weer op het paard krijgen”, zegt de oud-springinternational. Na anderhalf jaar zit Abdallah weer voor het eerst op een paard en dit onder toeziend oog van vader en dochter Van den Broek. “Hij kan handig dressuurmatig rijden, dat is hij niet verleerd. Oog voor de sprong heeft hij ook wel, maar hij moet zijn balans op de sprong meer ontwikkelen. Het niveau hier en in Syrië verschilt nogal, maar voor zo’n jongen is best werk te vinden waarbij hij de handen uit de mouwen kan steken en daarnaast wat beestjes mag rijden”, aldus de oud-international.

Bron: Horses.nl