benen dressuur detail
benen dressuur detail

10 signalen dat je last hebt van een wedstrijdkater

Nieuws

Voor de fanatieke ruiters onder ons is de wedstrijd hét moment waar het allemaal om draait. Alle ogen zijn op jou en je paard gericht. Je wilt laten zien wat je in huis hebt. Maandenlang heb je je tijd, energie en geld besteed aan dit ultieme moment. Je voelt de spanning en geeft je 100%, het is jouw moment of fame! Dit alles eist ook zijn tol: het heeft bloed, zweet en tranen gekost om hier te komen. Na de wedstrijd moet je weer even op aarde landen... Dit zijn tien signalen dat je last hebt van een wedstrijdkater.1. Je kan de volgende ochtend niet uit je bed komen


Je ziet in dat de wedstrijd voorbij is en valt in een gat. Het is daarom bijna onmogelijk om uit bed te komen. Je lichaam voelt zwaar aan en je spieren doen pijn. Alles wat je wilt is je oprollen in je bed, je verstoppen onder de dekens en dromen over jij en je paard die door de ring dansen. Uiteindelijk zullen je verantwoordelijkheden je uit bed slepen en begin je dan maar toch aan je dag.

2. Je hebt stro in je haar


Nadat je jezelf uiteindelijk uit bed gekregen hebt, moet je je klaarmaken voor de dag. Dit is meestal het moment waarop je stro en modder in je borstel ontdekt. Hoe komt het daar überhaupt? De restanten van je wedstrijddag uit je haar vissen blijft de hele dag een bezigheid. Gelukkig ben je inmiddels niet meer verbaasd dat je de halve stal van je paard met je meedraagt.

3. Je kan niet stoppen met het kijken naar de foto’s


Je wedstrijdweekend lijkt nu al tijden geleden, dus herleef je het mooie gevoel op iedere manier die maar mogelijk is. Zodra de foto’s en filmpjes klaar zijn, blijf je ze maar bekijken. Keer op keer, net zo lang tot je iets vindt dat je bij de volgende wedstrijd beter kan doen. En natuurlijk is je paard gewoon super schattig en heb je last van verlatingsangst, dus het is onmogelijk om niet naar hem te kijken.

4. Je wilt alleen maar het lekkere eten van de tentjes op het wedstrijdterrein


...maar kan dit eten ook niet meer zien. De smaak van een warm broodje op wedstrijd evenaart nooit de smaak van een warm broodje in het dagelijks leven. Misschien ligt het aan de atmosfeer of misschien zijn het de magische wedstrijdkoks, hoe dan ook, het verlangen naar wedstrijdeten begint de volgende ochtend al. Aan de andere kant maakt de gedachte aan nog meer fastfood je misselijk. Het is een verrukkelijke paradox.

5. Het tellen van de passen tussen hobbels in de weg of het huppelen van galopsprongetjes is volkomen normaal


Je reflecteert nog de hele dag op het gereden parcours of proefje en waar en hoe je paard zijn prachtige benen neerzette, in de hoop nog een verbeterpuntje te vinden. Sommige mensen vinden dit gek, maar voor ons klinkt het als een normale gewoonte.

6. Je bent overspoeld met werk en verplichtingen


Toen jij met je hoofd in waanzinnigwedstrijdland zat, negeerde je alle dingen die er verder in de wereld gebeurden. Jouw wereld stond even stil, terwijl het werk zich opstapelde. Dit zorgt voor een enorme stress zodra je weer in het echte leven terugkeert. Terwijl jij maar als te graag wat uurtjes bij wilt slapen, stapelt het wasgoed zich tot het plafond op en probeer je nog wat deadlines te halen. Maar het is oké - het was het allemaal waard.

7. Je schrikt wakker uit een verschrikkelijke droom waarin je iets vergat op wedstrijd


‘Heb ik mijn haarnetje wel meegenomen? Waar is mijn witte dekje? HET ZADEL LIGT NOG IN DE ZADELKAMER! NIET HET ZADEL! Fijn, ik rijd wel geen wedstrijd vandaag.’ Dit is eigenlijk het eerste signaal dat je een wedstrijdkater hebt en een gemene herinnering aan al het werk dat op je wacht. Saaaaaai!

8. Je bent de hele dag bezig met je vrienden gedetailleerd verslag te doen via Whatsapp


Hoe kun je op een betere manier je herinneringen herbeleven door ze met je vrienden te delen? En je vrienden zijn je vrienden, dus je hoeft zelfs de sappigste details niet achter te houden: “Weet je nog toen ik bijna van paard afviel? Kijk dit filmpje!”. Dit soort gesprekken blijven je aan het lachen maken en doen je even vergeten hoeveel werk je nog te doen hebt. Zo kun je met één voet op aarde staan, terwijl je met de andere nog op het wedstrijdterrein loopt.

9. Je hebt op zijn minst drie koppen koffie nodig om de dag door te komen


Je ogen zijn zwaar als je wakker wordt en zodoende overweeg je om je ziek te melden. Je hebt een ongelooflijk ongezonde hoeveelheid cafeïne nodig om de dag na je wedstrijd te volbrengen. Je bent een beetje zenuwachtig en kan niet stil zitten, maar met wat koffie op lijk je tenminste nog een beetje productief.

10. Je kan niet wachten tot je volgende wedstrijd


Zelfs nu je in een staat van extase én uitputting bent, kun je nog steeds niet wachten op de volgende wedstrijd. Of dat nu binnen een paar dagen, of binnen een paar maanden zal zijn, wedstrijden zijn leuk. Soms gaan dingen niet precies zoals gepland of ben je ontzettend moe wanneer alles voorbij is, maar tijd door brengen met je paard en doen wat je leuk vind is ‘t allemaal waard.

Bron: HorseCollaborative