Alizee Froment, horse event, bitloos
Alizee Froment, horse event, bitloos

10 Vragen over: Bitloos rijden

Nieuws

De Francaise Alizée Froment is een internationaal Grand Prix-amazone én welbekend om het feit dat ze haar paarden net zo gemakkelijk zonder als mét bit rijdt. Hoe zit het eigenlijk met bitloos rijden? Wat zijn veelvoorkomende problemen, en zijn de verschillen met rijden mét bit nu echt zo groot? We stellen Alizée Froment tien vragen over bitloos rijden.

  1. Wat is er ‘mis’ met een bit?
“Ik vind niet dat er iets mis is met een bit. Ik ben namelijk niet tegen bitten en hoofdstellen. Zelf ben ik begonnen met bitloos rijden omdat ik wilde weten of ik de connectie met mijn paard niet kwijt was geraakt. Maar ik werk nog dagelijks met een eenvoudige trens. Het ergste aan een bit is de manier waarop we het soms gebruiken. Voor mij betekent bitloos rijden meer plezier, een uniek gevoel van vrijheid en een nog nauwere vertrouwensband tussen mij en mijn paard.”


  1. Hoe werkt bitloos rijden?
“Een bitloos hoofdstel legt de druk op de neus in plaats van in de mond. Maar al bitloos rijdend aan de neus trekken is niet beter dan een bit gebruiken. Je moet de teugels zo voorzichtig gebruiken alsof er een bit aan bevestigd zit, met microacties en zachte hulpen. Ik rijd bitloos precies hetzelfde als wanneer ik met trens rijd. Naar mijn mening is dit een belangrijk punt: zonder bit rijden betekent niet dat we de manier waarop we onze oefeningen rijden moeten veranderen. Als je het mij vraagt is het doel om een oefening altijd zo te rijden als je zou doen tijdens een wedstrijd.”


  1. Kan ik mijn paard wel voldoende onder controle houden zonder bit?
“Absoluut. Als je paard goed aan je been is, kan dit zeker. Ik rijd diverse van mijn paarden bitloos en het werkt prima bij allemaal. Ik rijd ze precies zoals ik ze met bit rijd en ik gebruik dezelfde hulpen.”


  1. Kun je een jong paard bitloos inrijden?
“Naar mijn mening heb je wel een bit nodig bij het inrijden, omdat je je paard heldere hulpen en codes moet aanleren. Ik vind het beter om microscopisch kleine hulpen te geven mét bit om je paard je wensen duidelijk te maken dan om veel druk op zijn neus uit te oefenen. Maar dat vind ik. Zelf rijd ik mijn driejarige al wel geregeld bitloos en hij reageert supergoed. Het hangt af van de volwassenheid en het temperament van elk individueel paard. Daar pas je je aanpak op aan, niet andersom.”


  1. Waar moet je op letten wanneer je overschakelt van rijden met bit naar bitloos rijden?
“Trekt je paard aan het bitloze hoofdstel, draagt hij zijn hoofd te hoog of blokkeert hij zijn nek, valt hij over de binnenschouder of rent hij juist weg over de buitenschouder? Stop dan. Dit betekent namelijk dat je paard niet mooi aan je been en over zijn rug loopt en daardoor verlies je de connectie met de rug. Dit is echt het belangrijkste punt. Houd bij de omschakeling goed in de gaten of je paard goed over de rug blijft lopen. Zo niet, dan krijg je waardeloze oefeningen die slecht zijn voor het paardenlichaam.”


  1. Wat zijn veelvoorkomende problemen bij bitloos rijden?
“Afhankelijk van de wijze waarop je je bitloze hoofdstel gebruikt kun je heel goed of heel slecht voor je paard zijn. Zelfs als je dat helemaal niet wilt. Bitloos rijden is niet automatisch hetzelfde als eerlijk en goed rijden op een paard dat zich comfortabel bij je voelt. Besteed dus aandacht aan de manier waarop je paard zijn lichaam gebruikt en hoe hij jou draagt. Dat wordt te vaak over het hoofd gezien.”


  1. Waar let je op bij de aanschaf van een bitloos hoofdstel?
“Ik heb mijn eigen bitloze hoofdstel ontworpen. Momenteel ben ik met een Nederlands merk bezig om het binnenkort op de markt te brengen. Ik wil zelf geen neusriem die veel druk op de paardenneus geeft. Ik vind het belangrijk dat de druk wordt weggenomen met een brede, comfortabele neusriem en een brede nekbeschermer. Er bestaan diverse typen bitloze hoofdstellen, zoals een sidepull, hoofdstellen met kinbandjes, kaakbandjes of een regulier hoofdstel zonder bit, waar de teugels direct aan de neusband zijn bevestigd.”


  1. Kun je andere hulpmiddelen, zoals een martingaal, gebruiken bij een bitloos hoofdstel?
“Ik heb het nooit geprobeerd, maar ik zou niet weten waarom dit niet zo kunnen of problemen zou geven. Het hangt mogelijk ook af van het type hoofdstel.”


  1. Hoe laat je je paard zonder bit verzameld en aan de teugel lopen?
“Op dezelfde manier als mét een bit. Ware verzameling bereik je immers met je zit en benen en niet met je handen. Een paard dat aan de teugel loopt op basis van teugeldruk is niet echt verzameld. Leg je de nadruk op je zit en benen, dan zal je paard op eigen benen gaan lopen vanuit de impuls van de achterhand en een ronde rug. Rijd veel gymnastische oefeningen en gebruik je zit, benen, je rug en duizend microscopisch kleine handvibraties om je doel te bereiken.”


  1. Wat vind je van bitloos wedstrijden rijden?
“Ik weet dat er in Nederland bitloze competities zijn, maar in Frankrijk en veel andere landen is dit helaas niet het geval. Ik vind het overigens wel fout om beide manieren van rijden strikt te scheiden. Zonder bit kun je prima een correcte oefening rijden op een heel nette manier. Dus bitloos gereden dressuurproeven zouden moeten worden beoordeeld zoals een reguliere proef, met dezelfde regels en hetzelfde niveau.”