Afscheid Domino
Afscheid Domino

Het afscheid van Domino

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Vorig jaar september overleed NRPS Domino op 21-jarige leeftijd. Annabelle Vermeulen kende hem sinds ze elf jaar was. Haar eerste rondje galop met hem vergeet ze nooit meer.


[row]
[seven]

“Toen ik Domino leerde kennen was ik elf jaar. Ik was heel hard van mijn vorige pony afgevallen en bang geworden. Mijn moeder reed hem op dat moment bij en zodoende stapte ik hem wel eens uit. Ik reed steeds vaker met hem en de eerste keer dat ik met hem galoppeerde herinner ik me nog heel goed. Domino sprong heel voorzichtig aan en maakte kleine galopsprongen. Zijn oortjes gingen continu heen en weer, dat gaf mij en mijn moeder echt het gevoel dat hij voorzichtig met me was en niet wilde dat ik zou vallen. Ook de eerste keer springen, eerste keer buitenrijden en ons eerste wedstrijdje ging op deze manier. Domino had altijd veel geduld met me.”

[/seven]
[five]
[panel]

Domino
1994 tot 2015


Eigenaar: Annabelle Vermeulen (1994)
Ras: NRPS
Kleur: Bruin


Domino was mijn beste vriend.


[/panel]

[/five]
[/row]

Spat


“We kochten Domino en hij ging bovendien naar een stal dichter in de buurt. Daar kon hij samen met mijn vorige pony op de wei met een kudde paarden. In de loop van de tijd liep Domino steeds vaker kreupel. Hij kreeg de diagnose spat en viel veel af. Op een gegeven moment hadden we de mogelijkheid om hem bij huis te zetten en vanaf dat moment ging het weer beter. We hadden het vijf jaar rustig aan gedaan maar toen ik hem bij huis had kon ik weer lekker in het bos rijden. Mijn buurmeisje van twaalf gaf ik les op hem.”

Nuchter


“Ik heb nog nooit zo’n braaf paard als Domino gekend. Hij gaf je heel veel vertrouwen en door hem durfde ik na mijn val uiteindelijk alles weer. Hij was zo betrouwbaar dat ik altijd alleen met hem naar het bos kon. Hij betekende dan ook alles voor mij. We waren van mijn elfde tot mijn 21ste samen, in die tijd maak je belangrijke keuzes. Op minder fijne dagen kon ik met hem naar het bos en dan voelde ik me beter. Domino was erg lief, maar ook wel op zichzelf. Hij had een nuchter karakter en trok zich niet zoveel aan.”

The sun is shining


“In februari 2015 werd Domino steeds minder zichzelf, ik voelde dat hij niet meer de Domino van vroeger was. Op een dag had hij veel pijn, en hoewel de dierenarts niets kon vinden kreeg hij pijnstillers. Verschillende dierenartsen en een osteopaat onderzochten hem, maar de bloedtesten en de foto’s wezen niets uit. De ene dag ging het slecht, maar de andere dag speelde hij nog in de wei. We wisten dat ’t moment was om hem te laten gaan toen Domino twee nachten niet op kon staan in zijn stal en we hem overeind moesten helpen. We hebben Domino op 24 september 2015 rustig in laten slapen in zijn eigen wei. Toen zijn lichaam opgehaald werd wilde ik er zo min mogelijk van zien of horen, daarom zette ik de radio heel hard aan. Op dat moment was het liedje ‘The sun is shining’ van Axwell Ingrosso te horen. Elke keer als ik een moeilijk moment heb of heel bewust aan Domino denk, komt dat liedje weer op de radio. De tekst past dan ook echt bij Domino.”
‘Het meest mis ik onze opbeurende ritten door het bos, maar ook hoe nuchter hij met mij omging’

Niet opgeven


“Het meest mis ik onze opbeurende ritten door het bos, maar ook hoe nuchter hij met mij omging. Mijn huidige pony is gevoeliger en wordt vervelend als ik niet lekker in mijn vel zit. Domino heeft mij geleerd dat je niet op moet geven. Toen hij zijn spat kreeg hoorde ik vaak dat ik hem beter kon laten inslapen, maar ik heb dat niet gedaan en nog erg van hem genoten toen hij bij huis kwam te staan. Hoe rot de situatie ook lijkt, het kan altijd weer beter worden.”

P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/02/11139956_872872352786065_7125255766819680819_n.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/02/IMG_1370.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/02/IMG_1382.jpg|”]

[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
11139956_872872352786065_7125255766819680819_n
IMG_1370
IMG_1382