achterwaarts
achterwaarts

Zo ga je achterwaarts in 4 simpele stappen

Nieuws

Het toverwoord bij goed achterwaarts gaan: maak er een voorwaartse gang van! Dat klinkt simpeler gezegd dan gedaan. Horse Listening laat je in vier stappen zien hoe je je paard net zo actief achterwaarts laat stappen als dat het voorwaarts gaat.


 

1. Houd licht contact


Een goede aanleuning is altijd belangrijk, maar zeker bij het achterwaarts gaan. Dit betekent echter niet dat je de teugels zo strak mogelijk moet aantrekken: houd zoveel contact als moet, maar zo licht mogelijk. Voor jonge of onervaren paarden of paarden die achterwaarts gaan moeilijk vinden is meer contact nodig.

Ga hoe dan ook niet trekken aan de teugels om je paard naar achteren te laten gaan. Je mag wat lichte druk op de teugels zetten door je handen te sluiten, maar houd ze op dezelfde plaatsen opzichte van je lichaam.

2. Geef je beenhulpen


Leg je been licht aan om je paard te laten bewegen. Ga niet schoppen: pas als je paard niet reageert, mag je de beenhulp wat duidelijker herhalen. Je wil niet dat je paard ineens naar voren schiet. Je beenhulpen moeten precies genoeg zijn om zijn achterbenen te activeren, zodat hij bijna een pas voorwaarts maakt.

3. Verplaats je gewicht


Wanneer je paard zijn pas voorwaarts probeert te maken, loopt hij als het ware tegen de druk van je teugels aan en realiseert hij zich dat hij die kant niet op kan. Dan begint hij met de achterwaartse beweging. Verplaats op dit moment je gewicht iets naar de voorkant van het zadel, zonder dat je hierbij je benen naar achter gooit.

Deze gewichtshulp moet zo subtiel  zijn, dat alleen jij en je paard er iets van merken. Hiermee ontlast je de rug van je paard iets en geeft je hem meer ruimte om zijn achterhand te kantelen en zijn achterbenen op te tillen.

4. Verlicht de druk


Beloon je paard voor de achterwaartse beweging door de druk op de teugels iets weg te nemen (maar gooi ze niet los!). Blijf licht in het zadel zitten terwijl je paard achterwaarts gaat. Door weer normaal in het zadel te gaan zitten, stop je de achterwaartse passen. Geef daarbij lichte beenhulpen om je paard weer voorwaarts te laten gaan en behoud daarbij het lichte contact. Belangrijk is om je paard na het achterwaarts gaan weer direct voorwaarts te laten lopen.

Achterwaarts gaan is niet voor alle paarden gemakkelijk: zeker voor jonge en onervaren paarden is hier veel oefening voor nodig. Verwacht dan ook niet meteen een hele passenserie achteruit. Beloon je paard zodra hij een pas in de goede richting zit, zodat je bevestigt dat hij de opdracht goed begrepen heeft. Laat je paard na elke pas achterwaarts weer een stukje voorwaarts lopen en bouw het aantal passen achterwaarts geleidelijk op.

Bron: Horse Listening