cap
cap

Caps in ontwikkeling met behulp van ruimtetechniek

Nieuws

Capfabrikant Charles Owen wil van een ontwikkeling in de ruimtetechnologie gebruikmaken voor het produceren van rijhelmen. Het bedrijf heeft met zijn idee een prijs van 250.000 Amerikaanse dollars gewonnen in een wedstrijd voor hoofdbescherming: the Head Health Challenge III competition.


Er waren 125 inzendingen in de challenge die was uitgeschreven door de National Football League, Under Armour and the US Department of Commerce’s National Institute of Standards and Technology (NIST). Charles Owen was een van de vijf winnaars die met een nieuw materiaal kwamen om in een helm te gebruiken.

Origami


Je kent het wel, de kunst om papiertjes te vouwen: origami. Deze techniek is de basis van het nieuwe materiaal waarmee de capfabrikant aan de slag wil. Het is een substantie van cellenstructuren, zoals je ook wel in golvend karton ziet. Zo’n dubbel gevuld vel met cellen is het basismateriaal van de cap. De vouwbare eigenschap was oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimte-industrie.

Charles Owen is samen met de Cambridge University en de University of Cardiff bezig om het materiaal te ontwikkelen en heeft daarbij toegang tot het National Institute of Science and Technology in de Verenigde Staten.

3D


Het bedrijf maakt zowel gebruik van een 3D printer als een supercomputer om het nieuwe product te ontwerpen en te vervaardigen. Ook kan hiermee het product worden getest. De capleverancier heeft net als de andere vier winnaars een jaar de tijd om zijn product te ontwikkelen. Aan het eind van het jaar wordt de uiteindelijke winnaar gekozen, die daarmee nog eens 250.000 dollar wint.

Een woordvoerder van Charles Owen zegt vereerd te zijn dat hun idee is gekozen. “Zonder dit fonds zou dit project waarschijnlijk niet plaatsvinden. We hebben gewoonweg niet genoeg geld om in nieuwe materialen te kunnen investeren.”

Niet groter


De huidige veiligheidshelmen zijn gevuld met een hoge kwaliteit polystyreen (soort kunststof), een soort van microscopisch kleine op elkaar gevouwen bubbels. Bij een harde klap, scheuren de laagjes bubbels om de invloed van de klap op het hoofd te verkleinen en daarmee wordt de kans op een hersenbeschadiging verkleind.

De woordvoerder van Charles Owen zegt dat met de mogelijkheid dat materiaal kan worden gevouwen er meer bescherming kan worden geboden, zonder de cap groter te hoeven maken.

Bron: Horse and Hound.