980202369_ABFweb
980202369_ABFweb

Ode aan... Commander Flit Fritz

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar het meest bijzondere paard (of pony) uit zijn paardenleven. Waarom is juist dit paard zo speciaal? Deze keer brengt meervoudig Nederlands en Europees kampioen Reining Rieky Young een ode aan het paard dat zorgde voor haar internationale doorbraak: Commander Flit Fritz.‘We voerden hele discussies en het duurde zeker vier tot vijf maanden tot hij toegaf’“Het is lastig om een paard te kiezen dat echt speciaal voor me is, omdat het er eigenlijk twee zijn. Burnt Starlight is natuurlijk erg bijzonder, maar Commander Flit Fritz is een paard dat me ook echt is bijgebleven. Hij was het paard waarmee ik internationaal doorbrak in de reinigsport en heel veel prijzen mee heb gewonnen. Een paard dat voor mij en voor Nederland veel heeft betekend. Fritz was echt een karakterpaard en toch wel een beetje apart. Hij was in het begin heel erg hengst, hij was gewoon brutaal en absoluut niet braaf. We voerden hele discussies en het duurde zeker vier tot vijf maanden tot hij toegaf. Toen hadden we elkaar ook wel echt gevonden en kon ik lezen en schrijven met hem. Het was echt een heel erg fijn paard voor mij.

[row]

[eight]
‘Ook in de zware periodes in mijn leven trok hij me er doorheen’

De meiden op stal konden hem soms wel schieten. Met buiten zetten had hij er een handje van op drie meter afstand te blijven staan kijken en dan steeds een stukje weg te rennen. Dan moest ik komen en riep ik ‘Fritz, denk eraan!’ en dan liet hij zich pakken. Hij was erg ondeugend. Ik weet ook nog goed dat hij altijd zijn tong uit zijn mond stak en hem dan dubbel deed tussen zijn tanden. Hij vond het heerlijk als ik erover kietelde, hij was een beetje prettig gestoord. Fritz was brutaal, maar als je zijn wederzijds respect gewonnen had dan ging hij voor je door het vuur. En ook in de zware periodes in mijn leven sleepte hij me er doorheen. Toen mijn man Willem overleed aan kanker en ik achterbleef met een bedrijf en een jong kind, was het fijn dat ik op mijn paard kon rekenen. Hij was er voor me.
‘In mijn kantoor hangt nog steeds een schilderij van hem’

Helaas is Fritz niet oud geworden. Toen hij zeventien was kreeg hij een zware koliekaanval. We hebben hem nog naar de kliniek gebracht maar hij was niet meer te redden. Het verlies viel me echt zwaar, ik was er vreselijk kapot van. In mijn kantoor hangt nog steeds een schilderij van hem, hij zal altijd een bijzonder plekje in mijn hart houden.”

[/eight]

[four]

[panel] 

Met de hengst Commander Flit Fritz brak Rieky Young internationaal door in de reiningsport. Ze haalde hem op tweeënhalf jarige leeftijd vanuit Texas naar Nederland met haar wijlen echtgenoot Willem Burgmeijer. Met Fritz werd Rieky meervoudig Nederlands kampioen en haalde ze brons op het EK. Daarnaast behaalde het duo de AQHA Superior in Reining en het NRHA Open Silver Certificate. Ook deden ze mee aan de eerste WEG Reining Demonstration in Rome.

[/panel]

[/four]

[/row]
980203383_ABFweb