Pony's op stal
Pony's op stal

Welzijnsinspectie bij paardenhouders

Nieuws

Houden professionele paardenhouders zich aan de regels voor dierenwelzijn? Daar controleren inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vanaf deze maand onder andere op. Ze bezoeken daarvoor maneges, pensionstallen, fokkerijen en opfok-, handel-, en trainingsstallen.


Het zijn volgens de NVWA extra inspecties. Naast het dierenwelzijn, kijken de inspecteurs of de paardenhouders zich houden aan de regels voor identificatie en registratie van de paarden.

Huisvesting


De huisvesting wordt onder de loep genomen. Zo moeten paarden voldoende ruimte en licht hebben in de stallen en een schone en droge ligplek. Ook mogen er geen uitstekende scherpe randen zijn, waaraan de dieren zich kunnen verwonden.

Paspoort


Alle paarden die ouder zijn dan 6 maanden moeten een paardenpaspoort en een chip hebben. Dat paspoort moet in de nabijheid van het paard aanwezig zijn en voorzien zijn van een hoofdstuk medische behandelingen.

Boete


Bij een overtreding volgt er een waarschuwing of een boete. Als de overtreding zeer ernstig is, kan er een proces-verbaal opgemaakt worden en kan de rechter worden ingeschakeld.

De NVWA zegt de controles uit te voeren om ‘de naleving in de paardensector beter in kaart te brengen en waar nodig te verbeteren’.

Bron: NVWA