Het afscheid van Imke
Het afscheid van Imke

Het afscheid van Imke

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Een jaar geleden verloor Inge Rotteveel haar Fries Imke. Na een ongeluk in het verkeer kreeg Imke pijnstilling. Achteraf kon zij niet tegen dit middel en raakte ze van de regen in de drup.


[row]
[seven]

“Het was begin februari 2015. Omdat het vroor en de bak op mijn eigen stal vrij hard was, besloot ik die dag bij mijn instructrice op haar eigen stal de les te volgen. Na de les keerden we terug naar huis: we hoefden nog maar enkele meters toen er een vrachtwagen aankwam. Mijn moeder was bij ons en gebaarde dat hij vaart moest minderen, maar hij reed door. Zij kon nog net op tijd wegspringen, maar Imke schrok van het wegvallen van de luchtdruk en tikte met haar achterhand de vrachtwagen aan.”

[/seven]
[five]
[panel]

Imke
2010 tot 2015


Verzorger: Inge Rotteveel (2001)
Ras: Fries
Kleur: Zwart


Wij waren twee vriendinnen die het samen wel zouden maken.


[/panel]

[/five]
[/row]

Pijnstilling


“Hinkend liep ze terug naar stal, toen we foto’s lieten maken bleek dat er een scheurtje in haar hoefbeen zat. Dit kon natuurlijk nog goed genezen dus Imke kreeg pijnstilling, speciaal beslag en zes weken volledige boxrust. Maar vier dagen na het ongeluk at Imke niet meer en had ze tekenen van koliek. Gelukkig kon ze diezelfde avond al terecht in de dierenartsenpraktijk in Bodegraven. Imke kreeg darmontspanners ingespoten en at gelukkig weer wat. Op donderdag, een week na het ongeluk, bleek uit bloedonderzoek dat ze ergens een ontsteking had. Daarom werd ze helemaal onderzocht, maar de artsen konden niets vinden. Wel ontdekten ze dat haar nieren waren beschadigd. Achteraf kon Imke niet tegen de pijnstilling die zij had gekregen en zijn haar nieren daardoor kapot gegaan. Imke at niet meer en kreeg ook een ontsteking bij het infuus, waarna we die zondag besloten hebben om haar in te laten slapen.”

Eenkennig


“Ik verzorgde Imke anderhalf jaar. Imke was een bijzondere merrie: bij de geboorte is ze haar moeder verloren en dus is ze helemaal met de hand opgevoed. Sommige paarden worden daar heel tam van, maar Imke was bijterig. De mensen om me heen waarschuwden me en ik mocht niet bij haar komen. Ik was zo eigenwijs om haar toch te aaien, en naarmate het vertrouwen groeide kon ik haar ook gaan poetsen, longeren en zelfs verzorgen. Met hulp van de eigenaar heb ik haar uiteindelijk ook voor de wagen en onder het zadel beleerd, waardoor we samen onwijs veel leerden. Imke was heel speciaal voor mij vanwege het vertrouwen dat zij in mij had, ondanks haar eenkennige karakter.”
‘Als ik bij haar stal stond, draaide ze zich naar me toe en ging ze vaak met haar neus even door mijn haar heen’

Vertrouwen


“Ze was echt mijn paardje. Naar anderen was ze zuur, maar voor mij was het een schat van een paard. We zijn samen erg gegroeid en leerden in die tijd van elkaar. Als ik iets fout deed liet ze me dat merken. Het kwam bij ons echt van twee kanten waardoor zij als een vriendin voor me voelde. Voor mij was het dan ook niet moeilijk om met haar om te gaan, ze deed voor mij alles. Ik mis het dan ook om haar om me heen te hebben. Als ik bij haar stal stond, draaide ze zich naar me toe en ging ze vaak met haar neus even door mijn haar heen. Als anderen langs liepen, probeerde ze juist te bijten. Van haar leerde ik dat je verder moet kijken dan het eerste dat je van een paard ziet. Als ik op een andere stal kom en ik zie een paard met de oren in zijn nek staan, dan denk ik ‘misschien zit er toch een schat van een paard achter’ of ‘wat zou er met hem gebeurd zijn?’. Als je en paard vertrouwen geeft, dan krijg je het op een gegeven moment altijd terug.”

P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/IMG_0845-2.jpg|Het afscheid van Imke,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/IMG_0860.jpg|Het afscheid van Imke,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/IMG_151351927149066-kopie-3-kopie-kopie.jpg|Het afscheid van Imke”]

[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Het afscheid van Imke
Het afscheid van Imke
Het afscheid van Imke