Het afscheid van Shahnell
Het afscheid van Shahnell

Het afscheid van Shahnell

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? De jonge Arabier Shahnell overleed toen zij net een jaar was, aan haar verwondingen na een tragische gebeurtenis in de wei. Haar overlijden heeft veel impact op Judith en Pim Valk, voor wie Shahnell een droompaardje was.


[row]
[seven]

“16 mei 2014 staat in mijn geheugen gegrift. Het is de dag dat ik mijn droompaard verloor. Op 3 mei 2013 werd ze geboren, ze was in het echt nog mooier dan in mijn dromen. Ik heb veel paarden in handen gehad, maar zij was speciaal en zou nooit meer weggaan. Wat we niet hadden gedacht, was dat dat 378 dagen later al zou zijn, op een gruwelijke manier. Volgens politieonderzoek is het vrijwel zeker dat Shahnell is overleden door het toedoen van een paardenbeul. Ze had een bukswond op haar hoofd en vreemde verwondingen op haar lijf.”

[/seven]
[five]
[panel]

Shahnell
2013 tot 2014


Eigenaar: Judith Valk (1967)
Ras: Arabier
Kleur: Vos


Ze was ons droompaardje


[/panel]

[/five]
[/row]

Ravage


“Er zijn onverklaarbare dingen gebeurd in de hooguit dertig minuten dat moeder en veulen zonder toezicht waren. Mijn man belde me dat ik onmiddellijk naar huis moest komen en de dierenarts was al gebeld door de buren. In paniek rende ik naar de wei en vond daar Shahnell vast in het hek. Ze was bezweet, had haar hoofdje geschaafd en haar beentje was ontveld. Ik kijk om mij heen en zag een grote ravage: omgelopen hekken, gebroken palen en overal bloed. De stille getuigen van een vreselijke paniek. Ik pakte haar halstertje en probeerde haar uit de brandende zon in haar stalletje te krijgen. Ze reageerde zo raar en apathisch: ik voelde dat het helemaal niet goed was. Ik was de wanhoop nabij.”

Meevechten


“De dierenarts belde bij aankomst direct de kliniek. Samen met mijn man, de buurman en Pim’s collega probeerden we haar de trailer in te krijgen, waar zij omviel en bleef liggen. Op een zeil sleepten we haar de trailer, waar ze begon te schokken. Ik vroeg om haar in te laten slapen, maar de dierenarts verzekerde me dat ze haar in de kliniek konden helpen. Toen we het erf van de kliniek opreden hoorden we haar stommelen in de trailer. Mijn meisje vocht voor haar leven, dus ik moest met haar meevechten. Wat er in de kliniek gebeurde was vreselijk. Het eindigde terwijl ik bij haar op de grond lag, huilend dat haar lijden over moest zijn. Ik ben bij haar gebleven tot ze haar laatste adem in mijn gezicht uitblies en haar hartje stopte met kloppen.”

Symmetrisch


“Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht in februari vorig jaar, deed ik aangifte bij de politie. Al tijdens het voorval zijn er twee agenten van de Dierenpolitie bij geweest en later zijn de dierenartsen ook door hen bezocht. Zij concludeerden dat dit geen ongeluk kon zijn. Sommige dingen waren onverklaarbaar: Shahnell had een volledig symmetrisch ruitvormige verwonding op haar been. Er was een handvat afgebroken, maar omdat de paarden geen halster dragen in het land kan zij daar niet achter zijn blijven hangen. De manier waarop Shahnell reageerde was vreemd. Ze reageerde precies zoals een verdoofd paard reageert: achteruit lopen en omhoog komen. Achteraf hebben wij zes jaar geleden ook met onze jaarling merrie een vreemd ongeluk gehad: zij had een diepe nekwond waarbij je zo op haar slagader en strottenhoofd keek. Zij overleefde het wonder boven wonder. Inmiddels hebben we overal op het terrein camera’s hangen. Je kan de paarden niet opsluiten, maar zo zien we wel wat er gebeurt.”
‘Ze was zeventien uur oud toen ze al hinnikte en naar ons toe kwam lopen als wij haar riepen’

Prachtig veulen


“Midden in de nacht wordt ik soms nog wakker en dan zie ik mezelf bij haar liggen en hoor ik mezelf schreeuwen dat het lijden klaar moet zijn. Mensen die in staat zijn om zulke dingen te doen, beseffen niet wat voor een impact het heeft. Het gaat niet alleen om het beestje zelf, maar ook om de kudde die ontregeld is en de eigenaren die een familielid kwijtraken. Al voor ze geboren was had ze een naam. We wisten dat het een prachtig veulen moest worden. Ze was aanhankelijk: ze was zeventien uur oud toen ze al hinnikte en naar ons toe kwam lopen als wij haar riepen.”

P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/10575301_941388582545140_4314524456964838793_o1.jpg|Het afscheid van Shahnell,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/10428116_917318128285519_4443240822393915638_o1.jpg|Het afscheid van Shahnell”]

 

[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Het afscheid van Shahnell
Het afscheid van Shahnell