Paardendroom in Zweden
Paardendroom in Zweden

Mijn paardendroom in... Ekshärad, Zweden

Nieuws

Droom jij ervan om met paarden te werken in het buitenland? In mei 2013 vertrok Sabine Keijzer voor haar stage voor het eerst naar Zweden. Terug in Nederland besefte ze zich veel fijner voelde in Zweden. “Ook de manier van paarden houden is heel anders. Er is zoveel meer ruimte en er zijn veel meer mogelijkheden met de dieren.”


In 2013 vertrok Sabine voor het eerst naar de Sun Dance Ranch in Zweden. Ze volgde de opleiding Paardenhouderij en zat in haar derde jaar, wat betekent dat ze op stage moest. “In de buurt waren de meeste bedrijven al voorzien van stagiaires. Het kwam erop neer dat ik relatief ver van huis moest stage lopen, en toen dacht ik: waarom het buitenland niet?” Zweden leek Sabine een mooi land en na wat rondkijken op internet kwam zij op deze ranch uit. “De website zag er mooi uit en de recensies klonken goed. Ik stuurde hen een mail en toen was alles al snel geregeld.”

Heimwee


Gedurende tien weken werkte Sabine mee op de ranch. Ze zag hoe het houden van paarden in Zweden anders is dan in Nederland. “Er is veel meer ruimte. De paarden kunnen dag en nacht in de kudde buiten staan. En hoewel ze dus vrijwel altijd buiten staan, hebben ze ook nog een inloopstal.” Op de ranch zijn vakantiehuisjes en is er een camping voor toeristen. Maar ook dagjesmensen komen naar de ranch om te paardrijden. Sabine keerde in juli terug naar Nederland. “Ik had direct heimwee en wilde het liefst stoppen met school om terug te keren. Ik probeerde een verkort traject in te gaan, maar dat kreeg ik helaas niet rond. Omdat stoppen zonder diploma voor mij geen optie was, ben ik toch nog een jaar naar school gegaan. Voordat ik de uitslag van mijn laatste examen had, zat ik al in het vliegtuig naar Zweden.”

Hart


Sabine genoot 4,5 maand van het leven in Zweden. Zo maakte ze ook het hoogseizoen mee. “In de zomer ben je veel bezig met de gasten. Je verzorgd de buitenritten en maakt het eten klaar. In de winter doe je veel computerwerk en hou je je bezig met het onderhouden van het terrein.” Na deze periode keerde Sabine opnieuw terug naar Nederland, om tot het besluit te komen dat ze zich hier echt niet op haar plek voelt. “Ik kreeg de kans om voor een half jaar in Ghana te werken. Ik heb die kans met beide handen aangepakt. Het was een geweldig ervaring, maar weer ging mijn hart uit naar Zweden.”

Alleen maar bos en weide


Sabine vroeg de eigenaresse van de ranch of zij daar weer mocht komen werken. Dat bleek geen probleem. “Eind januari 2016 pakte ik opnieuw mijn spullen en vertrok naar Zweden. Dit keer blijf ik, in april schrijf ik me uit in Nederland en woon ik dus definitief in Zweden.” Sabine ervaart vooral dat het leven in Zweden een stuk relaxter is. “Er is zoveel van alles in Nederland. Overal zijn auto’s en is het druk. Hier in de omgeving is alleen maar bos en weide.” Het meeste gave aan het werk op de ranch in Zweden vind Sabine het zwemmen met de paarden en de dagritten. “Als ik op dagrit ben en ik sta in de bergen kan ik oneindig ver kijken.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

IMG_5007
IMGP4128-dancer
Sun Dance ranch
zwemmen