Het afscheid van Cordia
Het afscheid van Cordia

Het afscheid van Cordia

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Afgelopen zomer verloor Saskia Hakze haar New Forestmerrie Cordia. Saskia beleerde haar in 2013, om haar in het voorjaar van 2014 te kopen. Cordia kwam bij een cross ongelukkig ten val en moest worden ingeslapen.


[row]
[seven]

“In het voorjaar van 2013 kwam er een nieuwe pony op het manegebedrijf waar ik werkte. Cordia heette ze, ze was acht jaar en kwam zo bij de fokker vandaan. Ze kende nog niets van het rijden en ik mocht haar beleren. Dat ging super. In het begin liep ze tijdens het rijden wat slungelachtig en alle knopjes moesten er nog opgezet worden. Maar verder was ik verbaasd: ze was zo braaf en zette geen stap verkeerd. Een jaar later wilde de eigenaar haar verkopen. Ons boek was echter nog niet uit en dus kocht ik haar. Dressuurmatig was ze ingereden en vanaf dat moment sprong ik ook af en toe met haar en namen we crosslessen. Ik ben altijd een dressuurruiter geweest, maar met Cordia kon dit gewoon allemaal. Op stal was ze geliefd en ze was echt een pony die ooit van een lief, klein meisje moest gaan worden.”

[/seven]
[five]
[panel]

Cordia
2005 tot 2015


Eigenaar: Saskia Hakze (1982)
Ras: New Forest
Kleur: Bruin


Cordia was een prinses en onze tijd samen was als een hoofdstuk uit een sprookjesboek


[/panel]

[/five]
[/row]

Verbrijzeld


“Op 10 augustus 2015 kwam aan dit sprookje abrupt een einde. We hadden al diverse spring- en crosslessen gehad en zelfs al eens een cross gereden. Het weer was heerlijk, alles ging goed en we reden ons laatste lijntje. In galop gingen we op de hindernis af en vanaf dat moment was het ineens over. Ik ben een paar minuten buiten bewustzijn geweest en Cordia had haar onderbeen verbrijzeld. Ze is nergens tegenaan gekomen maar heeft waarschijnlijk haar been verkeerd neergezet. Ik heb gaten in mijn geheugen en herinner me niet alles meer, maar ik weet nog heel goed dat ik akkoord gaf om haar in te laten slapen. Het was duidelijk dat dit niet meer te verhelpen was en moest haar ter plekke laten gaan. Zelf ben ik naar het ziekenhuis geweest: het tandvlees van mijn onderkaak zat los en ik had een hersenschudding. Ik ben dankbaar dat ik een cap op had.”
‘Om haar op een speciale manier te herdenken, zijn de crossmedailles naar haar vernoemd’

Lief karakter


“Alles ging heel snel, dus je verwerkt het anders. Ik was bijvoorbeeld heel bang dat ik niet meer durfde te rijden en ben de volgende dag dus op mijn oude Fjord een rondje door het dorp gaan stappen. Ik dacht: ‘Ik moet er nu weer op, anders durf ik nooit meer’. Ons verhaal was nog niet klaar, we waren net zo lekker op weg en wilde nog een poos van haar genieten. Cordia deed alles voor je, het maakte niet uit en ze vond alles normaal. Het meest mis ik dan ook haar makkelijke karakter. Je kon ze op haar rug klimmen en een buitenritje maken. Ze was nooit ongecontroleerd en altijd vrolijk. Als je veel met paarden werkt, dan maak je wel eens ruzie met een paard. Bij haar hoefde dat nooit. Niet in het bos, niet op stal, echt nooit. Ik heb van dit alles geleerd dat je elke dag dat je rijdt of bezig bent met je paard je moet genieten, want morgen kan het zomaar over zijn.”

“Cordia was dankzij haar lieve karakter erg populair op de stal waar we stonden. Om haar op een speciale manier te herdenken, zijn de crossmedailles naar haar vernoemd.”

 

P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


[gallery ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/image4.jpg|Het afscheid van Cordia,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/image3-1.jpg|Het afscheid van Cordia,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/image2-1.jpg|Het afscheid van Cordia,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/image1-3.jpg|Het afscheid van Cordia”]

 

[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Het afscheid van Cordia
image2
image3
image4