Pavo's Babushka 3
Pavo's Babushka 3

Ode aan... Pavo’s Babushka

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar het meest bijzondere paard (of pony) uit zijn paardenleven. Waarom is juist dit paard zo speciaal? Deze keer brengt dressuuramazone Vai Bruntink een ode aan Pavo’s Babushka, het paard dat in een paar weken tijd gigantische sprongen maakte.‘Het was een merrie met lange tenen, ik zat er de eerste weken met knikkende knieën op’“Als je mij vraagt naar het meest bijzondere paard dat ik heb gekend denk ik direct aan Pavo’s Babushka. Deze schimmelmerrie was niet het beste paard dat ik heb gehad, maar ze is me wel het meest bijgebleven. Babushka was een echt karakterpaard en de eerste maand dat ik haar reed zeker niet de makkelijkste. Ze is twee weken door een ander getraind en daarbij zo over haar grens gejaagd, dat ze als een ander paard terugkwam. Het was een merrie met lange tenen, ik zat er de eerste weken met knikkende knieën op en was gewoon bang. Onze eerste wedstrijd was ook geen succes en de eerste weken reed Sjak haar zeventig procent van de tijd. Daarna reed hij haar eerst los voordat ik in het zadels stapte. Ik had kunnen opgeven, maar dat betekende dat zij zou winnen en dat wilde ik niet. Achteraf heb ik er een goed gevoel aan over gehouden, want ik heb wel heel wat met haar bereikt.
‘Inmiddels heeft de verkoop een plekje gekregen’

Vanaf het moment dat we tijdens ons Z2 debuut beide proeven wonnen, ging het een andere kant op. We reden de selecties voor het WK en het ging steeds beter. Mijn angst verdween en ze ging zelfs mee naar het WK in Verden, waar ik te horen kreeg dat we echt een harmonieus beeld gaven. Dat was echt een fijn moment. Later reed ik haar door tot de Lichte Tour, haar laatste wedstrijden in de Prix St. Georges scoorde ze 73 procent. Haar laatste wedstrijden met mij, want toen kwamen er klanten… Ik riep altijd dat ik met haar naar de Grand-Prix zou gaan, maar uiteindelijk hebben we toch een bedrijf. We kregen een goed bod en ze werd verkocht naar Amerika, waar ik echt tranen om heb gelaten. Tot een jaar na de verkoop heb ik het heel erg moeilijk gehad, inmiddels heeft het een plekje gekregen.

[row]

[eight]
‘Het was echt de dame van stal, ze was gek op iedereen en een echte knuffelkont’

Toen ik haar anderhalve maand onder het zadel had bleek Babushka een heel stabiel karakter te hebben en was het een paard waar ik echt op kon rekenen. Je moest haar gewoon niet overvragen. We hebben op stal een hele lange oprit en als ik die op kwam gereden met de vrachtwagen en haar riep, dan hinnikte ze altijd. Het was echt de dame van stal, ze was gek op iedereen en een echte knuffelkont. Ze hinnikte om eten en aandacht, misschien heb ik er ook een beetje een verwende merrie van gemaakt hoor! Maar ze was gewoon gewend om veel aandacht te krijgen. Ik had iets met die merrie. Voor de verkoop hebben we het geluk gehad dat we er nog een embryo uit konden halen, de vader is Ebony. Daar is een evenbeeld van Babushka uit geboren, met hetzelfde karakter. Het is nu een enter en hij kruipt echt in je broekzak. Dus die houden we mooi zelf!”

[/eight]

[four]

[panel]


Pavo’s Babushka was het paradepaardje van Stal Laarakkers en heeft onder het zadel van Vai Bruntink vele successen behaald. Als zesjarige nam de Elite merrie deel aan het WK jonge dressuurpaarden in Verden en daarna heeft ze vele overwinningen in de subtop geboekt. Ze was bijzonder succesvol in de Lichte Tour en liet tevens al de nodige aanleg zien voor het zwaardere werk. De combinatie selecteerde zich voor de Nederlandse Kampioenschappen in Hoofddorp, maar door deze verkoop zag Vai van deelname af.


[/panel]

[/four]

[/row]
bab