Afbeelding

Het afscheid van Darinko

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Kirsten de Roos kreeg haar paard Darinko toen hij 4,5 maand oud was. Ze hadden een geweldige start, maar tijdens een ongeluk op stal raakten de zenuwen in de schouder van Darinko beschadigd. Hij knapte niet op en Kirsten moest hem laten gaan toen hij zes jaar was.


[row]
[seven]

“Darinko en ik leerden elkaar al jong kennen. Ik zag hem op internet staan en was opslag verliefd. Ik dacht: dit is hem. De volgende dag ben ik naar Almelo gereden om bij hem te kijken. Hij kwam direct naar me toe om te knuffelen en hij had een prachtige blik in zijn ogen. Hij was een lief en ondeugend veulen. Het opgroeien ging allemaal goed en hij is uitgegroeid tot een dier van 1,75 meter hoog. Ik had zelf geen ervaring met het inrijden van paarden, en liet hem door iemand zadelmak maken. Toen hij terugkwam, heb ik hem helaas maar twee maanden zelf kunnen rijden.”

[/seven]
[five]
[panel]

Darinko
2006 tot 2012


Eigenaar: Kirsten de Roos (1987)
Ras: Onbekend
Kleur: Bruin


Hij was groot, maar altijd mijn kleine vriend.


[/panel]

[/five]
[/row]

Fysiolessen


“Op een ochtend werd ik gebeld. Darinko lag in stal vast met zijn voorbeen in de tralies. Bij het buitenzetten van de paarden was Darinko omhoog gekomen in stal, waarbij hij vast kwam te zitten. Vervolgens is hij omgevallen terwijl zijn been nog vast zat. Ik ging direct naar stal toe, waar de dierenarts ook al gearriveerd was. Hoewel hij een klein wondje had en twee weken op boxrust moest, was er verder niets te zien. Twee dagen later liep Darinko zwaar kreupel. In de kliniek bleek dat hij botvliesontsteking in de hoef had waarmee hij vast zat in de tralies. Darinko kreeg opnieuw twee weken boxrust en vanaf dan mocht ik weer opbouwen. Dat was echter geen doen: de eerste keer dat ik er weer op zat, lag ik er binnen vijf minuten twee keer naast. Met het opbouwen werd heel duidelijk dat Darinko veel pijn had, dus liet gedurende acht weken de fysiotherapeut met Darinko aan de gang gaan. Dat ging beter en na uiteindelijk drie jaar fysiolessen kon ik met Darinko zonder teugeldruk en alleen op mijn zit, stappen, draven en galopperen.”

Blokkade in de zenuwen


“Het ging allemaal heel goed, tot hij in december 2011 uitgleed en weer op zijn schouder viel. Hij schrok waarschijnlijk van een vuurwerkknal, waarna hij de paddock uitvloog. Het had geijzeld en Darinko ging opnieuw onderuit. Hij kreeg zes weken boxrust en weer fysiotherapie. Nadien leek hij geen pijn te hebben en liep hij niet meer kreupel, maar omdat we begin april naar een andere stal moesten verhuizen, keken we het even aan. Ik zag dat het steeds slechter met Darinko ging: hij trilde en zweette terwijl hij in de wei stond en hij was erg afgevallen. De dierenarts kwam langs en hij herkende hem niet eens meer terug. Hij adviseerde ons direct naar de kliniek in Utrecht te gaan. Na een aantal onderzoeken bleek Darinko een blokkade te hebben in de zenuwen die van zijn hoofd, via zijn schoft naar zijn borstkas en terug naar zijn hoofd lopen. Waarschijnlijk is er met zijn val in stal iets gescheurd, waarna botwoekeringen de zenuwen beknelden.”
‘Hij stond het prikje rustig toe terwijl hij zijn hoofd op mijn schouder neerlegde’

Sterke band


“Als gevolg daarvan kreeg hij uitvallen, bloedneuzen en trilde hij. Een simpele volte lopen lukte niet meer: hij was deels verlamd en had het hornersyndroom. Hoewel ik hem nog mee naar huis mocht nemen, besloot ik hem daar in te laten slapen. Er zat geen leven meer in het arme dier en ik wilde hem niet langer ‘pesten’. Het was 5 juni 2012 toen hij het prikje kreeg. Hij stond het rustig toe, terwijl hij zijn hoofd op mijn schouder neerlegde. Binnen vijf minuten was hij al weg. Deze jaren met Darinko hebben mij geleerd om veel geduld te hebben. Ik leerde hem op een rustige en vertrouwde manier rijden, zonder aan de teugels te zitten. Omdat we drie jaar samen heel intensief hebben gewerkt aan de basis en aan een relaxte manier van rijden, hebben we een hele sterke band ontwikkeld.”

P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/Recoverd_jpg_file5288.jpg|Het afscheid van Darinko,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/DSC07652_bewerkt-1.jpg|Het afscheid van Darinko,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/DSC05547.jpg|Het afscheid van Darinko,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/DSC01122bewerkt.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/03/DSC00444.jpg|”]

 

 

[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Het afscheid van Darinko
Het afscheid van Darinko
Het afscheid van Darinko
Het afscheid van Darinko
Het afscheid van Darinko