renbaan
renbaan

Voormalig racepaard signeert zijn eigen boek

Nieuws

Een boek kopen met een handtekening van een paard erin? In Amerika kan alles. Een voormalig racepaard, dat al een nieuwe carrière is begonnen als kunstenaar, signeert zijn eigen boek.


Metro Meteor heeft meer dan 300.000 dollar bijeengelopen op de racebaan in Amerika. Hij is sinds zijn negende met pensioen, nadat hij een ernstige knieblessure opliep. Zijn nieuwe eigenaar, de Amerikaanse kunstenaar Ron Krajewski, leerde Metro Meteor abstracte schilderijen te maken.

Kwast vasthouden


Ron vertelt dat zijn paard de gewoonte heeft om van alles in zijn mond te nemen en dan met zijn hoofd te schudden. “Ik dacht, als ik hem nou kan leren hoe hij een kwast vast moet houden, kan ik er iets mee doen.”

De ruin was bereid een nieuwe weg in te slaan en ontwikkelde een manier om zijn schilderijen te maken: hij werkt er meerdere dagen aan. Het nieuws verspreidde zich snel en zijn schilderijen vielen op. Eentje is al voor meer dan 2000 euro verkocht.

Wachtlijst


Het paard heeft zelfs al zijn eigen expositie gehad bij een galerie. Volgens een vertegenwoordiger daarvan is er inmiddels een wachtlijst van 80 mensen die geïnteresseerd zijn in het werk van Metro Meteor.

Het geld dat zijn werk oplevert, wordt gebruikt voor de rekeningen van de dierenarts en om andere volbloeden te helpen. De helft van de opbrengst van de schilderijen is gedoneerd aan een fonds dat gepensioneerde racepaarden aan een nieuw onderkomen helpt. Tot nu toe heeft Metro meer dan 80.000 dollar opgehaald voor het goede doel.

Chagrijnig


Toch is Metro niet altijd even aardig, volgens zijn eigenaar. “Hij is temperamentvol, koppig, dominant en chagrijnig. Maar ik moet er rekening mee houden, dat hij gewoon een paard is. Ik ben van hem gaan houden en ben gestopt met proberen hem te veranderen. Dit is Metro. Hij schildert.”

Boek


Het paard is het onderwerp van Ron’s boek ‘Painting With Metro: How a Crippled Racehorse Rescued Himself (and Me) With a Paintbrush’, dat op 5 april wordt uitgegeven.

Op onderstaand filmpje laat Metro zien dat hij net zo handig is met een pen als met een kwast, door zijn eigen boek te signeren.Bron: Horse and Hound.