Moeder_dochter_Blue_Skye
Moeder_dochter_Blue_Skye

Paradepaardje: Tinker Gipsy gooide iedereen eraf

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Gipsy, een Tinker.


“Wat heb ik mezelf aangedaan?” Die gedachte schoot regelmatig door het hoofd van de toen veertienjarige Syrche Cordewener (nu 27) uit het Limburgse Meerssen. Ze had toen net haar eerste pony aangeschaft, na er zelf hard voor gespaard te hebben met een bijbaantje. Ze viel voor de driejarige Tinker Gipsy (op de bovenste foto links met rechts haar dochter Blue Skye)  van 1.40 meter, maar die bleek allesbehalve een brave eerste pony.

 


Kerstcadeau


Gipsy kwam rechtstreeks uit Ierland bij de buurman van de mensen waar Syrche een verzorgpony had. Volgens afspraak zou hij een leuke pony voor haar uit uitzoeken. De dag voor kerst was het zover: Syrche liet haar oog vallen op Gipsy en kocht haar. “Het was mijn eigen kerstcadeau.” Ze heette Wally of Waldy volgens haar stamboek. “Dat vond ik verschrikkelijk.” Vanwege haar bonte kleur, was Gipsy het eerste dat in Syrche opkwam.

Ze verheugde zich op het eerste ritje, maar dat was afzien. Een jaar lang deed Gipsy niets anders dan steigeren, achteruitrennen en iedereen eraf gooien. “We vlogen over auto’s heen en ze sloeg brievenbussen van de muren af. Ze liet zich zelfs omvallen met mij erop.”

 


Trektocht


Toch hield Syrche vol. “Ik was blij dat ik nog een verzorgpony naast Gipsy had, anders had ik het denk ik opgegeven. Daarnaast was ze wel heel braaf voor de koets.” Toen ze na ruim een jaar Gipsy meenam op een driedaagse trektocht, veranderde er ineens iets. “Volgens mij had Gipsy na drie dagen rijden het licht gezien. Sindsdien kan ik alles met haar.”

Gipsy is inmiddels zestien jaar oud, ze wordt zeventien dit jaar. Ze wordt voor van alles ingezet. Ze is in november het paard van Sint Maarten, ze loopt mee in de Reuzestoet in Maastricht, de Sinterklaasintocht en doet in mei mee met het ’inhalen van de den’.

Syrche heeft een kleinschalige manege aan het kanaal in Bunde. Ze heeft in totaal negen pony’s en Gipsy is een van de pony’s die ze gebruikt voor de lessen. “Ze is zo braaf dat ik haar niet kan missen. Ze heeft pas nog met een kind van 8 een bixiewedstrijdje gelopen.”

Dochter


Zelf doet Syrche alles met Gipsy. Ze sprong veel met haar, maar doet dat nu bijna niet meer, omdat ze nu hoefkatrolontsteking heeft. Ze is L2-dressuur startgerechtigd en ze rijdt recreatief met haar voor de wagen. “We doen ook ritjes om de kost te verdienen, zoals bruiloften.”

Syrche rijdt tweespan met Gipsy en haar negenjarige dochter Blue Skye. Die heeft ze gehouden omdat die veel op haar moeder lijkt. Eerder heeft ze een hengstveulen van Gipsy gefokt. Dat heeft ze verkocht. “Ik had toen nog niet de middelen om het aan te houden.” Ook vond ze het hengstje niet op zijn moeder lijken en leek het haar lastig om een hengst op te voeden.

Beste vriendin


Gipsy gaat in elk geval niet meer weg. “Ik doe nu alles met haar. Ze is braaf als ze braaf moet zijn. Als ik op haar rug zit, wil ze er nog wel eens een keer vandoor gaan, maar dat vind ik nu niet meer erg. Gipsy gaat ook mee op vakantie. Het liefst neem ik haar overal mee naar toe. Na volhouden en doorgaan, heb ik nu een pony die alles voor me doet. Ze is nu al dik dertien jaar mijn beste vriendin.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

western
steiger
Gipsy