IMG_60563682699566
IMG_60563682699566

Mijn paardendroom in… Alberta, Canada

Nieuws

Droom jij ervan om met paarden te werken in het buitenland? Tanja Bunink werkte in 2009 voor een half jaar op een guest ranch in Canada. “Ik werd geïnspireerd door een prachtige film en dacht: dat wil ik ook… Zodoende kwam ik terecht op een western ranch in Alberta.”


Tanja Bunink raakte in 2008 geïnspireerd door de film Australia, waarin een groot deel zich afspeelt bij een veedrijver op het Australische platteland. “De film bewoog me en ik de weken erna bleef ik maar denken: dat wil ik ook…!’ Maar daarna dacht ik: hoe ga ik dat doen?” Een periode werken op een ranch bleek wel realiseerbaar: “Ik was 24 en wilde dit écht. Mijn paarden konden een half jaar de wei op en ik ben naar mijn baas toegegaan met de boodschap dat ik voor een half jaar weg ging.”

Guest ranch


Tegelijkertijd googlede Tanja op verschillende westernbedrijven in de Verenigde Staten en Canada. “Australië trok me niet zo en ik had met deze landen meer de associatie met cowboys en western.” Tanja bekeek verschillende websites, keek naar wat de stallen precies deden en of ze misschien nog personeel nodig hadden. Vervolgens mailde ze verschillende ranches met de graag of ze voor een half jaar kon helpen. “Ik wachtte af en kreeg in eerste instantie geen mail terug. Tot ik een mail van de Horse Creek Ranch in Canada kreeg; in het Nederlands.” De eigenaren van de ranch waren zelf niet meer de jongsten en zochten mensen die hen konden helpen met de werkzaamheden rondom het organiseren van paardenvakanties op hun guest ranch.

Nederlands


“Ik vond het een prettig idee dat zij Nederlands spraken en kon direct voor een half jaar terecht. Het was met twee mailtjes eigenlijk al geregeld.” Half juni 2009 kwam Tanja aan op het vliegveld van Edmonton in Canada. “De eigenaren van de ranch haalden mij op met de auto. Toen zij mij gedurende de reis op de dorpjes wezen, dacht ik dat we er bijna waren. Maar het was typisch Canada: de wegen verdwenen aan de horizon en de ranch was midden in een natuurgebied. In het bos rondom de ranch kun je wel acht uur weg zijn zonder dat je je eigen pad kruist.” Hoewel Tanja het land en het werk erg mooi vond, was het begin niet altijd even makkelijk. “Ik werkte samen met een meisje die een opleiding in de paardenbranch volgde. Ik was daarom soms onzeker of ik het allemaal wel goed deed.” Maar de eigenaren van de ranch benadrukten hoe blij ze waren met het werk dat Tanja verrichte en de komst van een collega uit Duitsland waarmee het klikte was een keerpunt.

Western


Het western rijden is voor Tanja een passie. “Ik rij al paard zolang ik mij kan herinneren en dressuurde en sprong net zoals ieder ander paardenmeisje. Maar toen won ik een weekend western rijden op een ranch op de Veluwe. Sindsdien ben ik verkocht.” Op de Horse Creek Ranch in Canada reed Tanja dan ook typisch western. “We hadden westernpaarden zoals Quarter Horses, Appaloosa’s en Paints. Natuurlijk was er ook een kudde koeien.” De taken van Tanja waren erg gevarieerd. “Ik begon de dag vaak met het ontbijt voor de gasten klaar te maken. Dan bespraken we welke buitenritten we met de gasten gingen doen en vervolgens begeleidde ik de ritten. Ik maakte ook de guest houses schoon, kookte, gaf de paarden te eten en dreef hen ’s avonds vanuit het land bijeen in de paddock.”

Aardedonker bos


Het begeleiden van de ritten in Canada is een bijzondere ervaring. “We hebben vaste routes, maar het bos is zo groot dat je dagenlang kan rijden. Toch kun je niet verdwalen, want op elk kruispunt staat een bordje met een plattegrond. De eerste twee weken reed de eigenaar van de ranch, Siebe, mee om de routes te laten zien. Hij zei: ‘Mocht je de weg kwijt zijn: maak je niet druk en laat de teugels gewoon los. Je paard loopt zelf naar huis.’ In het begin wil je dat nog niet direct geloven, maar inderdaad: we lieten onze teugels los en waren binnen twee uur thuis.” Tanja reed zo zelfs nachtritten in een aardedonker bos, waarbij ze alleen maar voelde dat het pad omhoog of omlaag ging. “Je paard weet echter precies waar hij zijn voeten zet en brengt je weer veilig terug.”

Sterker


“Ik had nooit gedacht dat ik de auto’s, de mensen en het dagelijks leven in Nederland niet zou missen. Canada is zo ruim, je leeft echt op een hele andere manier. Canadezen zelf zijn ook heel rustig, vriendelijk en gemoedelijk. Als ik toen niet besloten had te gaan, dan had het denk ik altijd aan mij blijven knagen.” Tanja is bovendien ook bevriend gebleven met de eigenaren van de ranch. “We zijn erg naar elkaar toe gegroeid en als zij naar Nederland komen, dan gaan we nog bij elkaar op bezoek. “De hele ervaring heeft me veel vrijer gemaakt. Als je weg gaat van de ranch ben je helemaal alleen met je paard en ben je op jezelf aangewezen. Ik ben er sterker uitgekomen en weet dat ik in Canada ook altijd een tweede thuis heb.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

FB_IMG_1458555442035
FB_IMG_1458555466705
FB_IMG_1458555519872
FB_IMG_1458555530374
FB_IMG_1458555560390
FB_IMG_1458555571518