Pénélope Leprévost
Pénélope Leprévost

Pénélope Leprévost biedt excuses aan na kritiek op sociale media

Nieuws

De Franse springamazone Pénélope Leprévost heeft haar excuses aangeboden voor de heftige reactie op een struikelpartij van haar paard. Leprévost lag de afgelopen dagen zwaar onder vuur toen een filmpje van het incident op de sociale media verscheen.Verontwaardigde reacties


Op de video is te zien hoe de hengst Vagabond de la Pomme struikelt en enkele passen op zijn knieën loopt voordat hij weer overeind krabbelt. Leprévost lijkt daarop te reageren door haar paard aan de teugels omhoog te trekken en het dier meerdere malen af te straffen. Op Facebook en diverse paardenfora werd verbolgen op de beelden gereageerd.

Excuses


Leprévost bood gistermiddag haar excuses aan via een bericht op haar Facebookpagina. “Mijn paard struikelde toen ik hem aan de lange teugel liet draven. Ik schrok daarvan en dacht dat we allebei zouden vallen. Ik heb direct gekeken of hij in orde was. Daarna heb ik hem aangepakt met het doel hem wakker te schudden, maar niet te ruw. Het spijt me zeer dat ik te heftig op mijn paard heb gereageerd en wil daarvoor dan ook mijn excuses aanbieden aan het publiek. Ik hecht grote waarde aan de band met mijn paarden en heb diep respect voor hun lichamelijke en mentale gezondheid.”

Kritiek op officials


Ook de FEI werd zwaar bekritiseerd naar aanleiding van de video. Het incident vond plaats op het voorterrein van de Wereldbekerfinale in Gothenburg en er waren dus veel internationale wedstrijdofficials aanwezig die volgens de kritieken hadden moeten ingrijpen. Een woordvoerder van de FEI liet in een reactie weten dat Vagabond de la Pomme direct na het voorval is onderzocht door de teamarts en helemaal in orde is bevonden. Het paard reed vervolgens een foutloze ronde en werd op stal nogmaals door de arts gecontroleerd.

Geen gele kaart


De hoofdsteward van de Wereldbekerfinale legde eveneens een verklaring af. “De steward van het voorterrein liet me weten dat de amazone op een overdreven en onacceptabele manier reageerde. Er zijn in zo’n geval drie stappen die we als stewards kunnen ondernemen: het aanspreken van de ruiter en zijn trainer, een mondelinge waarschuwing en ten slotte een gele kaart. De eerste twee maatregelen hebben we genomen, maar het gedrag van de amazone was niet ernstig genoeg om een gele kaart te rechtvaardigen.”

Bron: Facebook/Horses.nl