IMG_9503-kopie
IMG_9503-kopie

Paradepaardje: Dexter was de Engelse droom van Anoek

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag Dexter, een Clydesdale.


“Hij is dik en lomp. Daar kun je toch geen dressuur mee rijden?” Voor Anoek Franssen (22) uit Maaseik (Belgisch Limburg) zijn deze opmerkingen alleen maar een stimulans om nóg harder te trainen. Ze viel bijna twee jaar geleden voor een reuzenpaard van 1.78 meter, namelijk de Clydesdale Garff Glashtyn. Hij is geboren op the Isle of Man in Schotland waar de Glashtyn een mythisch figuur is die mooie vrouwen ontvoerde en meenam in zee. Anoek noemt haar paard Dexter.

Puppyuitstraling


“Ik heb altijd geweten dat ik een zwaarder paard wou. Ik rijd sinds drie jaar in een showteam met Belgische trekpaarden en begon, toen ik afstudeerde, langzaam te zoeken naar een eigen paard. In de ban van de Budweiser reclamefilmpjes ontstond de Clydesdale-droom. Ik wist wat ik wilde, ik kon het alleen nergens vinden...”
“Na lang zoeken en bijna opgeven vond ik mijn droompaard in het ‘verre’ Schotland. Een light bay (lichtbruin/voskleurige) Clydesdale, met vier witte sokken en zwart/grijze manen en een ruin. Dat wilde ik! Ik viel voor hem omdat hij de grootste puppyuitstraling had die ik ooit had gezien, en omdat hij het paard was waar ik van droomde.” Anoek boekte meteen een ticket om naar Engeland te kunnen.

‘Wat een groot paard!’


“Ik ben er naartoe gegaan, heb hem twee keer gereden, maar wist al voor ik op het vliegtuig stapte dat, tenzij hij daar ter plekke instortte, hij sowieso met mij naar huis ging.”
“Het had gigantisch fout kunnen gaan en geweldig kunnen tegenvallen, maar het bleek de beste beslissing van mijn leven te zijn. Voor ik hem kocht, zeiden mensen dat ik gek was om een paard in Engeland te kopen: ‘je kent de verkopers niet, straks is hij ziek of stout’. Toen ik hem had was iedereen gelukkig heel positief. Ze zagen snel hoe lief hij was en hadden respect voor mij omdat ik mijn hart had gevolgd. Vreemden zeggen vooral ‘wat een groot paard!’”

Koppig


“Mijn mooiste moment was dat dat hij van de vrachtwagen uit Engeland gestapt kwam, maar daarna volgden nog meer mooie momenten. Zoals toen hij voor het eerst voor de koets stond, nadat ik hem dat helemaal zelf geleerd heb, en toen we samen naar zee gingen. Hij is ontzettend braaf, grappig, aanhankelijk, gemakkelijk en rustig, maar koppig als hij koppig wil zijn.”
Anoek kocht haar Clydesdale om ermee voor de koets te rijden, maar ook voor dressuur te kunnen rijden. “De dressuurlessen zijn alles behalve gemakkelijk... Hij liep stijf op beide schouders, was scheef gereden en had helemaal nog geen conditie, was altijd op stang gereden terwijl hij heel zacht is, korte bochten deden hem pijn, hij galoppeerde niet in de piste.”

Tonnetjesronde buik


Toch is ze al een heel eind gekomen. “Deze knappe 8-jarige knul kent nu de basisdressuur en we maken ons klaar voor onze eerste demo deze zomer. Af en toe rijdt hij mee in onze carrousel met trekpaarden. Wij hebben samen leren mennen en hebben er beide veel plezier in.”
Nadelen heeft haar Dexter eigenlijk niet, behalve dan dat het door zijn tonnetjesronde buik, ronde rug en weinig schoft heel moeilijk was een passend zadel te vinden. “Dekens, halsters, bit enzovoorts moet ik online bestellen, want die vind je niet in de ruitersportzaken. Moeilijk met die grote paarden.”
Dat valt allemaal in het niets bij het karakter van Dexter, vindt Anoek. “Hij is betrouwbaar. Ik ga alleen met hem buiten rijden, zonder zadel en zonder bit. Hij schrikt wel, maar hij vertrouwt mij. Hij loopt supergraag voor de koets! Oortjes naar voren, voetjes opheffen  en het staat hem ook gewoon zo mooi! Hij leert snel, hij vindt alles prima. Hij heeft een geweldig karakter met de bijhorende looks.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

IMG_1440
IMG_7507