Grand National
Grand National

Grand National eist vier paardenlevens

Nieuws

Het is vandaag de laatste dag, maar de eerste twee dagen van de Grand National heeft in Engeland al het leven gekost van vier paarden.


De racewedstrijd is een echte publiekstrekker in Engeland en heeft op de eerste twee dagen alle bezoekersrecords verbroken. Echter, op de eerste dag overleden er twee paarden na de race. Marasonnien and Clonbanan Lad stortten in, ondanks de inspanning van dierenartsen.

Nek gebroken


Op de tweede dag gebeurde er een fataal ongeval. Het racepaard Gullinbursti overleed ter plekke, toen het over de kop sloeg over een hindernis en zijn nek brak. Een ander paard,  Minella Reception viel op diezelfde beruchte hindernis en moest na de race worden geëuthanaseerd.
De regionale racebond zegt dat het er alles aan doet om aan de veiligheid te werken, maar dat risico’s niet zijn uit te sluiten. ,,We hebben in de afgelopen jaren honderden paarden ongedeerd over de finish zien komen”, aldus regiodirecteur John Baker van de racebond.

Kritiek


Dierenrechtenorganisatie Animal Aid veroordeelt de ongevallen met de paarden en heeft kritiek op de organisatie van the Grand National. ,,Het publiek wordt voorgehouden dat ongevallen met paarden tijdens deze koers een zeldzaamheid zijn. Maar de geschiedenis toont aan, dat the Grand National een zeer zware inspanning vraagt van paarden, vaak met de dood tot gevolg. Een paard mee laten doen aan deze koers geeft geen toegevoegde waarde als sportspektakel, maar is een zeer egoïstische vorm van dierenmishandeling”, aldus een woordvoerder van Animal Aid.

Race


De Grand National in Aintree (ten noorden van Liverpool)  is ongeveer 7 kilometer lang (vier mijl en vier furlongs) en in twee ronden worden 16 hindernissen gesprongen.

Bron: Grand NationalHorsetalk en Horses.