ezel (2)
ezel (2)

Boek over band tussen een ezel en een marinier

Nieuws

Het verhaal van Smoke, een Irakeese ezel, is gepubliceerd in een boek. Het dier diende als mascotte voor een marinebasis in Irak. Na flinke onderhandelingen kreeg hij onderdak in Amerika, maar een jaar later overleed Smoke.


Kolonel John Folsom deed er alles aan om de ezel naar de Verenigde Staten te krijgen. Hij had sinds 2008 een bijzondere band met dat dier. Cate Folsom, de vrouw van Irak-veteraan John, heeft hun verhaal opgetekend. Het boek heet ‘Smoke the Donkey – A Marine’s Unlikely Friend’ vrij vertaald ‘De bijzondere band tussen een marinier en Smoke de ezel’.

Therapie-ezel


Smoke kwam in mei 2011 naar de VS. Hij werd in Nebraska ingezet als therapie-ezel. Een jaar later, in augustus 2012 overleed hij aan een gescheurde buikwand. Het was het gevolg van een oude aandoening. Een litteken van een scheur in zijn darmen was gaan hechten aan zijn buikwand.

Vastgebonden


De ezel en de kolonel ontmoetten elkaar voor het eerst in de provincie Anbar in Irak, waar het legerkamp was gevestigd. Folsom had opdracht gekregen om alle loslopende dieren rond het kamp te vangen. Op een ochtend vond hij Smoke. Die stond vastgebonden en was smerig, ondervoed en gewond. Er werd toestemming gegeven om Smoke als mascotte aan te houden in het kamp, nadat een marinedokter bepaalde dat de ezel goed was voor de geestelijke gezondheid van de militairen.

Sigaret


Smoke werd enorm populair en verdiende zijn naam toen hij een keer een net opgestoken sigaret van iemand afpakte. Toen Folsom huiswaarts keerde, zorgden de overgebleven militairen voor de ezel en toen het kamp uiteindelijk werd verlaten, nam een lokale sjeik Smoke onder zijn hoede. Folsom bleef echter aan de ezel denken en besloot er alles aan te doen om het dier naar de VS te halen, om hem het leven te bieden dat hij verdiende. Dat bleek echter geen gemakkelijk taak met strenge grenscontroles en gezondheidseisen, maar uiteindelijk lukte het om hem de bijna 10.000 kilometer tussen Irak en Amerika te laten overbruggen per vliegtuig.

PTSS


Na een periode van quarantaine werd Smoke herenigd met zijn redder. In zijn nieuwe tehuis in Nebraska kreeg hij de minipaardjes Taffy en Domino als maatjes. Hij ging aan de slag als therapie-ezel om militairen met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) te helpen.
De dood van Smoke greep Folsom enorm aan, maar hij zei dat er niet gerouwd moest worden om zijn dood, maar dat de herinnering aan alles wat Smoke gedaan heeft voor mensen levend moet worden gehouden. Hij richtte een gedenksteen op met zowel een Engelse als een Arabische tekst. “Eenvoudig, omdat hij dat ook was.”

Facebook


Toch kreeg Smoke een echt Amerikaans leven, met zijn eigen Facebookpagina en een Twitteraccount. Op Twitter luidde zijn profielbeschrijving: “Uit Irak, nu woonachtig in de VS. Ik houd ervan nieuwe mensen te ontmoeten en ben dol op wortels en appels. Iedereen bedankt die geholpen heeft mij hier te krijgen.”
Het boek gaat over de sterke vriendschap tussen John Folsom en de ezel en de enorme inspanning die gedaan is om het dier naar Amerika te halen. Het verhaal van Smoke, hoewel dramatisch, gaat over de niet te doorbreken band tussen mens en dier, ondanks oorlog, afstand en bureaucratie.

[embed]http://www.horsetalk.co.nz/2016/04/07/bond-marine-colonel-donkey/#axzz45PsGsUU5[/embed]

Bron: Horsetalk