menmarathon
menmarathon

Paradepaardjes: ‘Iedereen vond de dwarse Cairny vreselijk’

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Cairny, een Irish Cob.



“Waarom rijd je op een pony en niet op een paard?” Als Susanne Irving (29) uit Appelscha die vraag krijgt, antwoordt ze: “Omdat karakter telt.” Ze is de eigenaresse van de roodbruin bonte Irish Cob merrie Cairny.
Niet dat de nu 14-jarige en ongeveer 1.45 meter hoge Cairny nou altijd zo’n lieverdje is. “Bij de Irish Cobs staan de driekleurigen niet bekend als braaf. Hoe meer rode kleur, hoe onbetrouwbaarder, wordt gezegd in de Cob-wereld.” Cairny durft op haar achterbenen te staan als ze het ergens niet mee eens is, ze pikt wortels als ze de kans krijgt en draait voertonnen open en is bovendien ontzettend eenkennig. Maar voor Susanne is haar Irish Cob het schoolvoorbeeld van betrouwbaar. “Ze heeft uiteraard ook haar momenten en saai is ze ook zeker niet, want regelmatig verrast ze me met een nieuwe stunt.”

Verkoop


De merrie kwam in 2011 op haar pad. Susanne werkte voor een stal, waar Cairny gebracht werd voor de verkoop. “Anderen op stal vonden het een vreselijk dier, omdat ze zo dwars was. Ik had geen problemen met haar. Ze doet alles voor je, als je maar met haar overlegt.”
Al snel raakte Susanne zo gehecht aan Cairny, dat ze er eigenlijk geen afstand meer van kon doen. Haar moeder zag dat ook en kocht de merrie als gezinspaard voor haarzelf en haar dochters.

Veelzijdig


Hoewel Susanne eigenlijk altijd paarden reed, kwam ze erachter dat Cairny enorm veelzijdig is. Samen met haar moeder deed ze menmarathons met Cairny, ze startte BB-springen tussen de paarden en won zelfs en rijdt nu L1-dressuur. “Ze is ontzettend lenig en weet zich goed staande te houden tussen het paarden-met-grote-bewegingengeweld, want als we starten is het altijd een top 10 (vaak top 5) klassering.” Ook rijdt Susanne met succes marathons onder het zadel: “Al twee jaar op rij eerste bij de pony’s.” Qua dressuur heeft ze nog wel een droom. “Ik zou nog wel een keer een winstpunt in het Z willen halen.”
Helaas kwam Susanne in de lappenmand terecht, waardoor ze het rustiger aan moet doen. “Toen ik werd geopereerd, heeft mijn pony dagenlang geen hap biks gegeten, zo erg miste ze mij. Dat gebeurde ook een keer toen ik op vakantie was. Gelukkig blijft ze wel altijd gras eten.”

Braaf


Voor Susanne is Cairny de braafste pony ter wereld. Zeker toen ze voorzichtig moest doen tijdens haar revalidaties (na twee knie-operaties), was Cairny enorm lief. “Ook met mijn kleine nichtje van twee jaar is ze supervoorzichtig. Mijn zus kan samen met haar op Cairny rijden en ze snuffelt altijd zachtjes aan het gezicht van mijn nichtje.”
“Ik heb samen met Cairny een stel naar het stadhuis mogen brengen om te trouwen! Supergaaf was dat, want op de weg naar huis met het pasgetrouwde koppel hingen er blikjes achter de menwagen. Mijn toppony gaf er niks om. Alsof het heel normaal was dat er zoveel herrie achter haar aankwam reden we door de straten.”
“We hebben al samen zoveel gedaan en meegemaakt. We gaan geen hindernis of obstakel uit de weg, en proberen samen ontzettend veel lol te maken. Cairny is gewoon verschrikkelijk allround en lieveling op de stal. En met haar manen net niet tot aan de grond gewoon een prachtverschijning! We hebben nu zo’n sterke band, ze doet alles voor me. Ik heb nog nooit zo’n klik met een ander paard gehad.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

handen los
los
slee