volbloed
volbloed

Poolse historische stoeterij onder vuur

Nieuws

De Poolse regering heeft de directeur van de beroemde en historische Staatsstoeterij Janow Podlaski in Polen ontslagen. Shirley Watss, de vrouw van Rolling Stones drummer Charlie Watts, besloot haar paarden weg te halen omdat de nieuwe eigenaar naar eigen zeggen weinig van paarden af weet.

Op de Staatsstoeterij Janow Podlaski worden al zo’n 200 jaar Arabische Volbloeds gefokt. De volbloeden zijn wereldberoemd en onder leiding van de inmiddels ontslagen directie zijn de paarden een van de belangrijkste exportproducten van het land geworden.

Sinds de aanstelling van de nieuwe directeur zijn er tenminste twee overleden paarden gemeld. Over de doodsoorzaak gaan veel geruchten. De paarden zouden overleden zijn aan koliek, maar er zou ook antibiotica voor kippen in het bloed gevonden zijn. Dat riep vragen op of de paarden verkeerd behandeld zijn of dat er sprake van opzet is.

De kans bestaat dat meer paardeneigenaren het voorbeeld van Shirley Watts volgen en hun paarden weghalen van de stoeterij. Dit zou een enorme klap zijn voor de plaatselijke economie en het voortbestaan van de stoeterij waar ongeveer 50 mensen werkzaam zijn.

Bron: Horses