Valentino opening2
Valentino opening2

Het afscheid van Valentino

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Iris Hogelink was elf jaar samen met haar grote liefde Valentino, hier kwam helaas een einde aan nadat ze te horen kreeg dat hij PPID had. Binnen een week heeft ze afscheid genomen van dit, voor haar, zo bijzondere paard.


[row]

[seven]

“Valentino had waarschijnlijk al veel meegemaakt voordat hij bij mij kwam. Wat precies weet ik niet, maar hij had veel streken. Als ik hem naar de weide wilde brengen, moest dit met hoofdstel, hengstenketting en zweep omdat hij anders met mij aan de haal ging. Met rijden had hij ook zo zijn nukken. Hij kon zomaar er van tussen gaan en over de bakrand springen waardoor ik op de grond belandde. Iedereen raadde mij aan hem te verkopen, maar ik ben zelf nogal koppig en wist gewoon dat dit ging lukken. Het zou wel beter worden.”

[/seven]

[five]

[panel]

Valentino
1999 tot 2015


Eigenaar: Iris Hogelink (1987)
Ras: NRPS
Kleur: Lichtbruin


Valentino kende de trukendoos van A tot Z.


[/panel]

[/five]

[/row]

Gezondheid


“Vijf jaar geleden begon hij te kwakkelen. Hij heeft van alles gehad, peesblessures, een slechte rug, hoefzweren, einschuss, noem het maar op. Eigenlijk was hij gewoon een beetje een kneus, maar dat paste goed bij mij. Ik heb zelf een auto ongeluk gehad waardoor mijn eigen gezondheid ook flink kwakkelde. Op een dag liet ik mijn hoefsmid komen, omdat ik dacht dat hij weer een hoefzweer had. Dit bleek niet zo te zijn, maar hij wees mij op iets waar ik zelf nooit aan gedacht had, PPID (ziekte van Cushing). Ik ben me er in gaan verdiepen en een week later heb ik hem laten testen.”

Horrorweek


“Op donderdag ben ik met hem naar de kliniek gegaan voor een bloedtest, de volgende dag kreeg ik de uitslag te horen. Deze was schokkend, zijn bloedwaarde mocht niet hoger zijn dan 47. Valentino’s bloedwaarde was 109. Er kon een traject met medicijnen gestart worden, maar er werd van te voren bij verteld dat het niet zeker was of dit zou aanslaan. Ik besloot dat ik hem dit niet aan wilde doen. Hij was niet meer het paard dat ik kende, hij was niet vrolijk meer en zat niet lekker in zijn vel. Het was goed zo. In al die jaren had ik hem één ding beloofd, hij zou bij mij blijven tot hij dood ging. Dat moment was nu gekomen. Die zaterdag heb ik een afspraak gemaakt voor het inslapen, dit zou een week later gebeuren.”

Inslapen


“Het laten inslapen van Valentino was een emotioneel, maar mooi moment. Ik heb hem op de kliniek in het weiland laten inslapen. Mijn grootste angst was dat hij tegen het middel zou gaan vechten, maar dit deed hij niet. Toen de dierenarts hem verdoofde, ging hij zelf liggen. Hij liet merken er zelf ook klaar voor te zijn.”
‘Valentino was mijn trots, liefde en leven’

Bijzonder in alles


“Valentino is voor mij altijd bijzonder geweest. Het was echt mijn paard, ik heb hem zelf gekocht toen ik zeventien was. We hadden een kleine fokkerij en handelstal thuis, maar Valentino was nooit te koop. We hebben samen hoogte en diepte punten meegemaakt, maar hij zou altijd blijven. Hij was mijn trots, liefde en leven.”

Gemis


“Wat ik het meeste aan hem mis is zijn humor, hij kende de trukendoos van A tot Z. Hij gebruikte dit niet gemeen, maar altijd op een grappige manier. Hij zou wel laten zien dat hij het beter wist. ‘Kom maar op’, die uitdrukking had hij altijd op zijn gezicht. Op zijn laatste dag trok hij nog een sprintje tegen één van de andere paarden. Ook al liep hij op drie benen, hij moest en zou winnen.”

Spiegelen


“Hij heeft mij geleerd geduldig te zijn, ik ben zelf erg ongeduldig. Als ik me dan ergens druk om maakte ging hij ook druk doen. Dan kon ik me weer aan hem ergeren, maar daarna bedacht ik me waarom hij zo deed. Hij spiegelde mij. Dat deed hij in alles.”

[gallery link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/04/FB_IMG_1445967168830.jpg|Fotografie: Carola Bruins,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2016/04/Valentino-opening2-Large.jpg|Fotografie: Carola Bruins”]

[hr]

Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online. Wil jij jouw verhaal vertellen? Geef je op!


 

[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Afbeelding
Valentino
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding