Grondwerk
Grondwerk

Drie veelvoorkomende oorzaken van paardenongelukken

Nieuws

Als paardenmens is de kans groot dat je ooit een keer gewond raakt. Soms kun je nog zo’n braaf paard kopen, maar toch in de lappenmand belanden. Als je tegenstrijdig met je paard omgaat, is de kans niet alleen groot dat je gewond raakt, maar kies je er ook voor deel te nemen aan een activiteit die levensbedreigend is. Tim Hayes, gedragsdeskundige en Natural Horsemanship-coach, noemt drie veelvoorkomende redenen waardoor mensen in de paardenwereld gewond raken.


Natuurlijk ligt er met alle sporten gevaar op de loer. Zelfs met skiën. Maar met elke andere activiteit zul je nooit gewond raken omdat ‘je materiaal ergens van schrok’. Als we hondensport uitsluiten, zijn paarden zijn eigenlijk de enige dieren met wie we samenwerken op sportgebied. De realiteit is dat veel mensen perongeluk gewond raken omdat ze te lief met een paard omgingen. De meest voorkomende paardgerelateerde verwonding komt voort uit een combinatie van:

  1. Gebrek aan kennis;

  2. Gebrek aan communicatieve vaardigheden;

  3. Het behandelen van een paard alsof het een huisdier is.


1. Gebrek aan kennis


“In de eerste jaren van mijn omgang met paarden heb ik extreem veel geluk gehad dat een ongeluk dat ik had wegens gebrek aan kennis meeviel”, schrijft Tim. “Regelmatig kreeg ik een paardenhoef op mijn voet omdat ik simpelweg niet wist waar ik moest staan.”

Een erger incident gebeurde toen Tim aan een vriend wilde laten zien wat de correcte manier was om een paard in een stal te laten draaien. “Ik wist niets van de comforzone van het paard en hij trapte met beide achterbenen, allebei beslagen. Een van de hoeven raakte me op mijn rechter elleboog. De ander op de meest beschamende plek waar een man geraakt kan worden... Ik werd de lucht door geslingerd en kwam een stuk verderop in het gangpad neer.”

Hij herstelde gelukkig weer helemaal, maar hij leerde er wel van. “Ik had meer vragen moeten stellen, voorzichter moeten zijn en geen aannames moeten maken.”

2. Gebrek aan communicatieve vaardigheden


In het begin wist Tim niet goed hoe hij op een natuurlijke manier communiceert met een paard en dat resulteerde in gevaarlijke miscommunicaties. “In mijn jonge jaren kwam veel van mijn paardenkennis van de televisie. Tijdens een rit besloot ik dat ik wilde galopperen. Ik pakte mijn lange westernteugel en sloeg mijn paard op zijn kont, net als in de film. Hij bokte me eraf, niet zoals in de film.”

3. Het paard behandelen als een huisdier


Volgens Tim wil iedereen graag knuffelen met een paard. “Ik wist in het begin niet dat paarden elkaar bijten om de rangorde te bepalen. Ze zijn allemaal ongeveer even zwaar en hun kracht, beten en trappen zorgen gewoonlijk niet voor veel schade bij elkaar. Maar doen ze dit tegen mensen, dan kan het gevaarlijk zijn.” Het is dus gevaarlijk als jij en je paard gelijk staan in de rangorde, er mag nooit twijfel bestaan over het feit dat jij de baas bent.

Hij gaat verder: “In het begin liet ik het een tijdje toe als een paard zijn hoofd tegen me wilde schuren, me likte of op mijn t-shirt knabbelde alsof het een grote puppy was. Totdat een paard me in mijn duim en arm beet en het bloed eruit spoot. Hetzelfde als met gebrek aan kennis en communicatie is het behandelen van een paard alsof het een huisdier is zoeken naar ongelukken, soms hele ernstige.”

Tim schrijft dat Natural Horsemanship ons leert wat natuurlijk is voor het paard. Hoe het paard zijn wereld ervaart en ergens op reageert. “Als ik met hem communiceer in zijn taal en begrijp hoe hij ziet, denkt en voelt, dan kan ik hem de beste deal aanbieden”, aldus Tim. “Ik kan hem helpen als hij bang, gefrustreerd of wild is. Ik kan zijn vertrouwen en respect verdienen. Daarom vind ik grondwerk zo belangrijk. Het laat zien hoe paarden onderling communiceren. En het is hoe ze onderling bepalen wie de leider is.”

Als je verwacht van je paard dat hij je op zijn rug toelaat, dan moet jij de controle hebben zodat jullie allebei veilig blijven.

Bron: Horse Network