val
val

Handleiding voor ruiters met hersenschudding

Nieuws

De internationale paardensportfederatie (FEI) schuift aan bij andere sportorganisaties om te praten over hersenschuddingen in de sport. Het doel van de conferentie is om een protocol op te stellen hoe er moet worden gehandeld als een atleet een hersenschudding heeft.


Een hersenschudding is de meest voorkomende aandoening onder sporters en er is al tal van onderzoek naar gedaan. Tijdens de conferentie wordt eerst een opsomming gemaakt van kenmerken die uit de praktijk naar voren zijn gekomen. Aan de hand daarvan wordt een protocol opgesteld. Onderzoek naar alle aspecten rondom een hersenschudding wordt besproken, zoals de definitie van de aandoening, management, resultaten van onderzoeken, behandeling, voorkomen en verder laten rijden/spelen.

Oktober


Zoals het er nu naar uitziet, wordt de conferentie in oktober gehouden. Het is niet de eerste keer dat zoiets plaatsvindt. De eerste conferentie over hersenschuddingen is in 2001 gehouden. Toen ging het vooral om bewustwording en preventie. Het leidde tot een tool, de Sport Concussion Assessment Tool (SCAT), die nu nog steeds wordt gebruikt door sportbonden en –federaties.

Kinderen en amateurs


Tijdens de laatste conferentie in 2012 werd de SCAT aangepast om te kunnen toepassen op amateursporters en kinderen. Er is daaruit een handleiding gekomen voor ouders en coaches om een hersenschudding te herkennen en wat te doen.

Protocol


De conferentie van dit jaar is gericht op het opstellen van een protocol voor artsen en mensen uit de gezondheidszorg, die in hun werk te maken hebben met gewonde sporters op recreatief, hoog of professioneel niveau.

Bron: Horse and Hound.