Benen
Benen

In ontwikkeling: robotgestuurde draagband voor paarden

Nieuws

Een robotgestuurde draagband voor paarden is in ontwikkeling. Daarmee kunnen paarden die moeten herstellen van bijvoorbeeld een beenbreuk worden geholpen.


Het animal rehabilitation management system (ARMS), ofwel dieren revalidatie managementsysteem, kan worden geprogrammeerd op de individuele behoeftes van elk paard. Er kan bijvoorbeeld meer steun aan de voorkant of juist aan de achterhand worden gegeven, afhankelijk van de aandoening.

Struikelen


“De hangband kan ook worden ingesteld op plotselinge veranderingen in beweging. Bijvoorbeeld als een paard struikelt of valt, zal de lift het paard opvangen”, zegt onderzoeksleider dr. Julia Montgomery van de Western College of Veterinary Medicine.
Het innovatieve robotgestuurde apparaat is de uitvinding van RMD Engineering. Het is ontworpen en ontwikkeld met een team van onderzoekers van de technische faculteit en het college van bewegingsleer van de universiteit van Saskatchewan, de man van Julia Montgomery dierenradioloog dr. James Montgomery ende WCVM in Canada.

Verschil maken


“RMD Engineering benaderde ons met de vraag of dit een nuttige techniek zou zijn voor paarden”, aldus Julia Montgomery. “Mijn eerste reactie was ‘ja’. Als het ons lukt dit toe te passen, zal het verschil maken voor veel paarden.” De hoop is dat de lift paarden die aan acute blessures en problemen aan het bewegingsapparaat lijden hiermee kunnen worden geholpen: door het bieden van beweging en tegelijkertijd verdeling van gewicht en door het bieden van ondersteuning.

Eigen vijand


“Als het gaat om herstellen van een blessure, zijn paarden werkelijk hun eigen vijand”, zegt dr. Montgomery. Ze vertelt dat de grootste complicaties voorkomen doordat een paard zichzelf weer blesseert na bijvoorbeeld een breuk en door hoefbevangenheid. De hangband is niet ontwikkeld voor de langere termijn, maar voor de periode dat een blessure moet genezen. De robot kan zo worden ingesteld dat er minder steun wordt gegeven, naarmate het paard hersteld. Zo kan het paard langzaam aan weer wennen aan complete belasting.

Geld


De onderzoekers zijn het prototype aan het testen op gezonde paarden en zoeken nu geldschieters om de kinderziektes eruit te krijgen en het product verder te ontwikkelen. “Het grootste probleem is dat de hangband op den duur oncomfortabel is voor het paard en dat de ademhaling erdoor kan worden belemmerd.”

Hoe ziet het eruit


Hoe zo’n draagband eruitziet, zie je op de foto’s in onderstaande link.

[embed]http://www.horseandhound.co.uk/news/innovative-robotic-sling-designed-help-injured-horses-532781[/embed]

Bron: Horse and Hound.