Idocus Marlies
Idocus Marlies

Ode aan... Idocus

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar het meest bijzondere paard (of pony) uit zijn paardenleven. Waarom is juist dit paard zo speciaal? Deze keer brengt dressuuramazone Marlies van Baalen een ode aan Idocus, het eerste paard waarmee ze Grand Prix reed.‘Ik heb heel veel te danken aan Idocus’

[row]

[eight]

“Ik heb heel wat bijzondere paarden gereden, dus het is lastig om er eentje te kiezen die er echt bovenuit springt. Maar als ik moet kiezen dan is het meest bijzondere paard toch wel Idocus. Idocus is een bruine hengst en het eerste paard waarmee ik Grand Prix reed. Met Idocus reed ik de Olympische Spelen van Athene. Daarnaast reden we twee wereldbekerfinales en wonnen we veel prijzen, dus hij is me wel bijgebleven. Ik heb heel veel te danken aan Idocus, hij is me bijzonder dierbaar.”
‘Als enige op stal kon hij écht niet tegen vuurwerk’

Idocus kwam bij me vanuit Amerika, hij werd hier ter goedkeuring aangeboden en ontdekt door mijn tante Marian Dorresteijn. Hij was de hele wereld al over gereisd en ik had het geluk hem onder het zadel te krijgen. Het was een sensibel paard. In het begin ging het niet makkelijk, ik moest mijn rijstijl aan hem aanpassen en het duurde even voordat we onze weg gevonden hadden. Maar toen het uiteindelijk klikte, klikte het ook goed en beleefden we fantastische ritten. Het was een erg mooi paard en hij was heel erg lief in de omgang. Toen ik hem reed stond hij ter dekking bij Team Nijhof, maar ondanks dat hij dekte was hij erg lief. Als ik aan Idocus denk, denk ik ook aan zijn angst voor vuurwerk. Als enige op stal kon hij er écht niet tegen.
‘Hij staat nu in Amerika en ik houd hem in de gaten via Facebook’

Naarmate we meer kilometers maakten ging onze band groeien. Ik leerde rekening te houden met zijn karakter en trainde intern bij Johann Hinnemann in Duitsland. Na Athene vertrok hij helaas weer naar zijn eigenaresse Christine McCarthy in Amerika om te gaan dekken en was ons avontuur voorbij. In Amerika heeft hij ook nog enkele jaren succesvol gelopen onder Courtney King. Idocus leeft nog steeds en is nu 26 jaar oud. Hij staat in Amerika en ik zou hem wel op willen zoeken, maar het is natuurlijk niet om de hoek. Dus houd ik hem in de gaten via Facebook. Er is nu een klein meisje dat op hem rijd en dat gaat hartstikke goed. Ik heb nog steeds contact met zijn eigenaren en ik weet dat hij in de allerbeste handen is.”

[/eight]

[four]

[panel]Over Idocus

Idocus (v. Equador) is een goedgekeurde Grand Prix-hengst. Onder Marlies van Baalen nam hij deel aan de Olympische Spelen van Athene. Idocus werd in juli 1990 geboren in Amerika en in 2001 kwam hij onder het zadel van Marlies. Met Marlies maakte Idocus zijn debuut in de Grand Prix dressuur. 2003 was een succesvol jaar voor de bruine hengst. Hij won de Grand Prix op Indoor Brabant, werd 2e in Berlijn en Aarhus en won de Kür op muziek in Zuidlaren. De Stallion Show te Zwolle in 2004 bracht Idocus de titel ‘Best Stallion’. In dat jaar namen Idocus en Marlies ook deel aan de wereldbekerfinale in Düsseldorf, waar ze 7e werden met een percentage van 76.90%. Het volgende hoogtepunt in dit jaar was deelname aan de Olympische Spelen van Athene. In 2005 is Idocus teruggekeerd naar zijn eigenaresse in Amerika.

[/panel]

[/four]

[/row]
040821917_ABFweb