foto1
foto1

Paradepaardje: Op slag verliefd op Mark

Nieuws

Van trouwe Tinker tot ritselige Belg, van fanatieke minishet tot atletische Shire. In deze rubriek gaan we op zoek naar de niet alledaagse paardenrassen en hun talent. Dat hoeft niet per se dressuur te zijn of springen. In deze rubriek zetten we deze opvallende paradepaardjes in de schijnwerper. Vandaag: Mark, een Haflinger x Appaloosa.


Toen ze Mark zag staan, was Kimberly Duchateau (24) uit Maastricht op slag verliefd. “Ik zei: ‘Dat gaat hem worden.’” Nee, je bent niet beland in een verhaal uit een bouquetreeks. Het gaat over de liefde van een meisje voor een paard. Eigenlijk ging ze naar een ander paard kijken, maar dat trok haar niet.

Leerpaard


Kimberly was op zoek naar een Haflinger en vond er drie jaar geleden een op Marktplaats, maar zoals vermeld, stond die haar niet aan. Mark, die op hetzelfde adres stond, wel. Hij is dan ook een speciale Haflinger met zijn bruin/witte appaloosavacht. Ze stapte meteen van haar plan af, want ze zocht eigenlijk een paard van ongeveer tien jaar oud. En Mark was nog maar vierenhalf. “Ik wilde eigenlijk een leerpaard, omdat ik tien jaar niet meer gereden had.”

Klik


Mark werd opgezadeld en toen Kimberly hem bereed, had ze een klik. “We pasten goed bij elkaar. Hij volgde me al vanaf het eerste moment, het voelde gewoon goed.” Eigenlijk wilde Kimberly veel buitenritten gaan rijden en wat western, maar nu is ze fanatiek in de dressuur. ”We zijn van plan om in oktober onze eerste wedstrijd te rijden.” Ze had niet gedacht dat het zo goed zou gaan. “Het heeft ons wat moeite gekost, aangezien hij nog helemaal groen was en ik ook, maar we zijn nu een heel goed team. Mark heeft altijd goed voor mij gezorgd en ik voor hem. We hebben iets meer tijd nodig gehad dan gepland. Maar in oktober gaan we ervoor en zijn we er 100% klaar voor.”

Lief


Kimberly noemt Mark heel lief. “Hij vindt het leuk om te werken. Hij vindt het dressuurwerk echt leuk om te doen je merkt het gewoon aan hoe hij loopt. Natuurlijk heeft hij ook wel eens een paar slechte dagen en niet zo veel zin, maar goed, wie heeft dat niet? Hij heeft onwijs veel geduld en zal niet snel bokken of steigeren.  Als  ik hem roep, komt hij aangerend. Grondwerk vind hij ook super leuk en heel ontspannend. Hij doet dit dan ook zeer graag.”

Trok zich los


Lastiger gingen in het begin longeren en galopperen. “Aan de longe trok hij zich altijd los, omdat hij moeite had met de galop. Daar hebben we heel goed op getraind en hij kan nu zelfs  een verzameld galopje.” Slechte kanten heeft Mark verder eigenlijk niet. “Slechte kant,  tsja, ik vind het niet perse een slechte kant. Hij is af en toe heel sterk en schrikt veel tijdens een buitenritje, maar omdat nou meteen slecht te noemen? Nee.”

Piaffe


Draven kan Mark als de beste, vindt Kimberly. “Je kunt dan lekker op hem zitten. Als je dat aan hem vraagt, gebruikt hij zijn achterbenen nóg actiever. Hij vindt dat nog wel moeilijk, maar maakt dan echt grote passen  en weet soms niet eens waar hij zijn benen dan kwijt moet.  Mijn instructrice rijdt hem ook soms even. Hij vindt het geweldig als hij een beetje mag verzamelen en heeft zelfs al een keer een paar passen piaffe gedaan.”

PS: Heb jij ook een Paradepaardje? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke zondag vind je een nieuw Paradepaardje online.

foto2
foto4